EINDHOVEN - Als de eerste traditional (2-0 voor PSV) van het seizoen iets duidelijk maakte, dan is het wel het enorme verschil tussen Ajax en PSV op dit moment. De Eindhovenaren drijven op een blok van ervaring en fysieke kracht, met spelers als Van Bommel, Cocu, Bouma en Vennegoor of Hesselink. Bij Ajax is ontegenzeggelijk een hoop talent aanwezig, maar de ploeg kan die gaven voorlopig niet koppelen aan succes.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Op zich opmerkelijk, want juist Ajax werd voorafgaand aan dit seizoen getipt als de schier onverslaanbare kampioenskandidaat. Na een succesvol vorig seizoen, dat werd afgesloten als kampioen van de eredivisie, moest dit seizoen de uitbouw komen. Nieuw succes blijft echter uit en in Amsterdam heerst al weken een crisissfeer. Na de een knappe 3-0-zege in de Champions League op Maccabi Tel Aviv, had de topper tegen PSV voor de definitieve ommekeer moeten zorgen.

De gehoopte zege bleef uit voor Ajax. Door de overwinning van de Brabanders is het verschil tussen PSV en Ajax op de ranglijst al opgelopen naar tien punten, mits het resultaat van het bij 2-0 gestaakte duel ADO Den Haag - PSV gehandhaafd blijft. Onverwacht succes voor PSV. "Dat gat van tien punten zegt wel wat", aldus PSV-coach Guus Hiddink. "Maar toch vooral dat de ombouw van PSV en het inpassen van nieuwe spelers goed verloopt."

Hiddink

De trainer weigerde echter om Ajax in deze fase van de competitie - er zijn pas negen wedstrijden gespeeld - al af te schrijven. "Elke ploeg krijgt in de competitie te maken met een kleine periode van tegenslag. Wij dus ook, en daar zullen we dan eventueel goed door moeten komen. Maar om nu al te zeggen dat dit het definitieve einde is van de strijd tussen PSV en Ajax gaat me te ver."

Blijft staan dat PSV bezig is aan een indrukwekkend seizoen - overigens zonder sprankelend te spelen. Hiddink heeft van de Brabantse club een effectief elftal gemaakt. Of zoals Mark van Bommel het zegt: "Ik denk dat het heel moeilijk is om van ons te winnen".

Succesvol

Ook internationaal lijkt de werkwijze van Hiddink eindelijk succesvol. Halverwege de groepsfase van de Champions League staat de club bovenaan in groep E. Het is aannemelijk dat PSV voor het eerst in de geschiedenis de eerste ronde van het toernooi door gaat komen.

Doelstellingen

Ajax heeft na nederlagen tegen Juventus en Bayern München inmiddels de Europese doelstellingen aangepast. Slechts overwinteren is nog een doel, dat door de overwinning op Maccabi nog haalbaar is. Nationaal zwalkt Ajax echter nog steeds. In de afgelopen drie wedstrijden, haalde de ploeg van Koeman slechts één punt. Het duel tegen PSV was al de tweede verliesbeurt op rij, nadat subtopper Heerenveen vorige week in de ArenA al met 3-1 won.

Koeman

Na afloop van het treffen met PSV maakte trainer Ronald Koeman desondanks een strijdbare indruk. De coach zegt nog steeds te geloven in de mogelijkheden van zijn elftal. Al vindt hij wel dat er fysieke kracht ingekocht moet worden in de winterstop. Ook een ervaren speler staat op zijn verlanglijstje. Koeman: "Het spel geeft hoop. Natuurlijk weet ik wel dat het niet fantastisch was, maar de geest van de groep is goed. Dat de uitvoering onvoldoende was, lijkt me duidelijk."

De manier waarop Ajax de zege uit handen gaf, zal ook Koeman pijn hebben gedaan. Bij de eerste treffer ging Lobont (vlak voor rust) in de fout op een schot van Lee. Het tweede doelpunt was een verdedigingsfout van Maxwell, waardoor De Jong een vrije kopkans kreeg en die uitstekend benutte.

Koeman: "Ik wil de schuld niet bij een bepaalde speler leggen. Onze opbouw was vrij redelijk, maar daarna stokte het in aanvallend opzicht. Maar met het blok Cocu, Bouma, Vogel en Van Bommel staat er bij PSV natuurlijk ook wel wat. Daar konden wij vandaag niet aan tippen."