ROTTERDAM - Met een ogenschijnlijk probleemloze overwinning op RKC (4-0) voorkwam Feyenoord zondagmiddag dat PSV een toch al zo florissante week niet met een nog beter gevoel kon afsluiten. Met een reeks lastige duels in aantocht konden de Rotterdammers echter opnieuw niet camoufleren dat de verdediging de achilleshiel van de nog steeds succesvolle formatie blijft.

RKC kreeg in een goedgevulde Kuip vooral in het eerste uur minimaal zoveel doelkansen als de makkelijk scorende thuisclub. Na een snel doelpunt van Castelen (tiende minuut) onderstreepten Goor (2) en Kuijt in de laatste 25 minuten van de wedstrijd waarom Feyenoord het meest van alle eredivisieclubs scoort. Bij de bezoekers kwam helemaal niemand tot scoren.

"Ze waren heel effectief", erkende de verliezende trainer Koeman. "We verliezen met 4-0 maar tot de zeventigste minuut krijgen we minimaal zoveel mogelijkheden als Feyenoord. Wij missen de koelbloedigheid voor het doel. Zij zijn juist heel effectief. Dat was vandaag het verschil."

Gullit

De winnende trainer Gullit wilde niet te lang bij de vele kansen van RKC stilstaan. "Nee, ik maak me geen zorgen hoor. We waren erg vermoeid. Je kon zien dat we donderdag nog tegen Hearts hebben gespeeld. De jongens zaten er doorheen. Natuurlijk gaven we vooral in de eerste helft te veel weg. Maar ook hier zullen we weer van leren."

Saïdi

In de aanloop van duels met AZ, NAC en Ajax was bij Feyenoord voorstopper Saïdi weer met grote afstand de beste verdediger. Hij won nagenoeg al zijn duels en voorkwam vaak dat aanvaller Hoogendorp gevaarlijk kon worden. De drie overige verdedigers van de thuisclub maakten een mindere indruk. Paauwe kan zijn gebrek aan snelheid niet altijd camoufleren. De jonge Zuiverloon moet eveneens wennen aan het hoogste niveau en Mtiliga laat nog te vaak zien waarom hij vorig seizoen nog bij Excelsior speelde.

De laatstgenoemde linksback kreeg van trainer Gullit de voorkeur boven Bastos. Voor de Portugees was na een mindere wedstrijd tegen Hearts nog niet eens een plekje op de reservebank vrijgemaakt. Voorgangers als Dondé, Aros en Snoyl raakten als linkerverdediger op eenzelfde manier buiten beeld.

Vermoeid

"Bastos is vermoeid" oordeelde Gullit. "Hij kreeg daarom rust. Dat had hij in mijn ogen nodig. Het is absoluut niet zo dat ik nu al op hem ben uitgekeken", aldus de oefenmeester die wel veel aan te merken heeft op het spel van de gepasseerde rechtsbacks Song en Gyan. De kracht van Feyenoord schuilde opnieuw in de voorste linie.

Ook bij een minder spelende Kalou tellen de Rotterdammers veel spelers die een duel kunnen beslissen. De verder nagenoeg onzichtbare Castelen maakte de openingstreffer en bereidde het tweede doelpunt voor. Na een goede actie van de rechtsbuiten trapte Goor in de 66e minuut de bal in het lege doel. Kuijt en opnieuw Goor doceerde vervolgens ook nog eens in doeltreffendheid.

Met drie verliespunten meer dan PSV blijft Feyenoord de voornaamste uitdager van de koploper. In de komende maand zal blijken of de Rotterdammers ook tegen kwalitatief betere tegenstanders het verschil kunnen blijven maken. "Ik ben benieuwd", aldus Gullit. "Tot nu toe gaat het goed, maar we moeten de komende wedstrijden wel minder kansen weggeven dan vandaag tegen RKC."