ADO Den Haag heeft zaterdag een verrassende overwinning bij Vitesse geboekt. De Hagenaars zegevierden in het Gelredome met 2-1 en gaan daardoor voorlopig aan kop in de Eredivisie.

Gervane Kastaneer was met twee treffers de gevierde man aan de kant van ADO. De aanvaller zorgde in de 61e minuut voor het winnende doelpunt in Arnhem.

Kastaneer had in de 31e minuut ook al de vroege openingsgoal van Vitesse-spits Ricky van Wolfswinkel, die deze zomer overkwam van Real Betis, ongedaan gemaakt.

ADO is na twee duels nog altijd zonder puntenverlies. De ploeg van trainer Zeljko Petrovic zette vorige week al Go Ahead Eagles op overtuigende wijze opzij (3-0) en blijft in de Eredivisie Excelsior op doelsaldo voor. Feyenoord en PSV kunnen ADO zondag nog passeren.

Vitesse, dat wordt geleid door de vorig seizoen nog bij ADO op de bank zittende coach Henk Fraser, won vorige week simpel bij Willem II (4-1) en bezit drie punten uit twee wedstrijden.

Veelbelovend

Het begin van Vitesse was nog veelbelovend. De Arnhemmers hielden ADO de eerste twintig minuten goed onder druk, al leidde dat niet tot veel kansen. De eerste mogelijkheid kreeg Van Wolfswinkel na twaalf minuten. Zijn volley vanaf de linkerkant verdween in het zijnet.

Een kleine tien minuten later had de spits wel succes. Verdediger Guram Kashia bracht de bal na een afgeslagen hoekschop weer het zestienmetergebied in, Valeri Quazaishvili legde breed met zijn borst en Van Wolfswinkel haalde in twee instanties uit: 1-0.

Vitesse vergat vervolgens door te drukken en bij de eerste de beste ADO-counter werd de achterstand zelfs ongedaan gemaakt. Wilfried Kanon kon na een halfuur aan de linkerkant van het veld vrij opkomen. Zijn lage harde voorzet gleed Kastaneer knap achter Vitesse-doelman Eloy Room: 1-1.

De tweede helft gaf hetzelfde beeld. Vitesse domineerde, maar had in aanvallend opzicht weinig te bieden. ADO had geduld en dat werd in de 61 minuut beloond. Aaron Meijers stuurde de snelle Kastaneer weg, die zich ontdeed van Kelvin Leerdam en koelbloedig raak mikte.

Bekijk alle uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie