ARNHEM - Zes minuten, en geen seconde meer gebruikte AZ zaterdag om het opportunisme van Vitesse af te straffen. Tussen de 46e en 51e minuut veranderde de stand in het Gelredome van 0-1 in 0-3. Het tot dan evenwichtige duel was gelijk beslist in Alkmaars voordeel.

Vitesse, het seizoen zo sterk begonnen, leed de derde nederlaag op rij. AZ pakte de vijfde overwinning, bleef voor de zevende opeenvolgende keer ongeslagen en bereikte de voorlopige derde plaats op de ranglijst. "Uitstekend op koers gebleven voor nieuw Europees voetbal", luidde de mening van succescoach Co Adriaanse.

Blunders

Wat zijn Arnhemse collega Edward Sturing bezielde, was niemand duidelijk. De opdrachten die hij in de rust zijn spelers meegaf, kunnen hoog in het klassement van blunders worden bijgezet. Het hele middenveld moest meer naar voren, de backs Vreven en Dingsdag dienden eveneens op te schuiven.

De spelers van AZ konden hun ogen niet geloven, zoveel ruimte als zij plotseling in de aanval aangeboden kregen. Zij maakten er gretig gebruik van door de geflatteerde voorsprong van 0-1 naar de beslissende stand van 0-3 te tillen. Van Galen draafde door de zee van ruimte die door Vreven was verlaten en verschalkte doelman Jevric voor 0-2 in de 48e minuut met een lobje en in de 51e minuut tikte Perez, totaal vrij, een harde voorzet van Huysegems in het net voor 0-3.

Forceren

Natuurlijk had Sturing iets willen forceren. Zijn ploeg had de eerste helft aangevallen, maar was inderdaad te ver van het doel van Timmer gehouden. Maar de wedstrijd ging gelijk op. AZ kon nauwelijks combineren wegens ruimtegebrek en speelde voortdurend driehoekjes naar achteren. Veel gevaar was er niet voor beide doelen, maar de onzeker ogende Timmer kreeg meer te doen dan Jevric.

Een afstandsschot van Van Galen in de 31e minuut was het enige wapenfeit van AZ. Jevric stompte met een zweefduik de bal uit de kruising. Uit de volgende korte corner Van Galen-Perez frommelde de inlopende Buskermolen de bal met enig geluk tussen de palen, 0-1.

In de tweede helft was nog van alles mogelijk als Vitesse normaal was blijven drukken. Verdedigen is niet de sterkste kant van AZ. De bespreking in de rust gooide echter alles overhoop. AZ strafte Vitesse genadeloos voor het al te grote opportunisme.