Zwemmen

Gaastra wil alleen naar KNZB als hij onafhankelijk kan werken

Ronald Gaastra heeft zijn kandidatuur als mogelijke technisch directeur bij de Nederlandse zwembond KNZB kracht bijgezet in Rio de Janeiro. 

De Brabander zag zijn Belgische pupil Pieter Timmers woensdagavond in het Estádio Aquático Olimpico stunten op het koningsnummer van de Olympische Spelen, de 100 meter vrije slag. Timmers veroverde tot ieders verrassing zilver achter de Australiër Kyle Chalmers.

Gaastra vertrekt na de Spelen als coach bij de Vlaamse Zwemfederatie. De 57-jarige Brabander, die twintig jaar geleden Frédérik Deburghgraeve naar olympisch goud op de 100 schoolslag leidde, voerde onlangs tijdens de EK in Londen al een gesprek met KNZB-directeur Jan Kossen.

Onderwerp was de functie die kort daarna vrijkwam door het vervroegde vertrek van Joop Alberda. In principe ziet Gaastra de voorgestelde constructie, met een directeur die over alle zwemtakken gaat en daaronder een aparte bondscoach zwemmen, niet zitten.

''Dit is niet wat ik ambieer. Ik wil onafhankelijk kunnen werken, zoals Jacco Verhaeren ook deed bij de KNZB. Als hoofdcoach of 'performance director', noem het maar. Iemand die kan sturen, zonder dat hij eigenbelang heeft.''

De zeer teleurstellende prestaties van de Nederlandse zwemploeg in Rio zijn volgens Gaastra mede het gevolg van het rumoerige vertrek van Alberda, amper een maand voor de start van de Spelen.

''Ze hebben een moeilijke aanloop gehad met conflicten links en rechts. Die 'rimpels' waren al langer zichtbaar en dat werkt door.''

Toekomst heeft de Nederlandse ploeg volgens hem zeker. ''Eén ding is duidelijk: er staan goede trainers aan het blok en er liggen goede zwemmers in het bad. Talenten als Marrit Steenbergen en Maarten Brzoskowski gaan over vier jaar scoren op de Spelen, daar hoeft Nederland zich geen zorgen over te maken.''

Lees meer over:
Tip de redactie