TILBURG - Willem II heeft vrijdagavond de mogelijkheid benut om vier plaatsen op de ranglijst te stijgen. De thuisclub won met 4-2 van FC Groningen en klom van de elfde naar de zevende plaats. Willem II beleefde na drie weken vrijaf een droomstart, kwam na 2 minuten en 43 seconden aan de leiding.

Nadat ploeggenoot Mathijssen al een riante kans om zeep had geholpen, kopte Redan na een goede voorzet van linksachter Van der Haar beheerst raak. Het was pas de tweede treffer in Tilburgse dienst voor de aanvaller die eerder dit seizoen werd overgenomen van RKC, maar bij zijn nieuwe werkgever nog zoekt naar de juiste cadans.

Lang kon de thuisclub niet van de voorsprong genieten. FC Groningen, dat nog kon teren op het goede gevoel sinds de ruime thuiszege op FC Utrecht, kwam na elf minuten langszij. Na een hoekschop van Hugo liep Krstev de bal achter doelman Moens, 1-1.

Tempo

Na een boeiend eerste kwartier zakte het niveau van de wedstrijd ver in. Willem II wist het tempo niet te bepalen, FC Groningen opereerde compact en gaf weinig ruimte weg. Pas in de tweede helft leefde het publiek weer op, met twee doelpunten aan weerskanten binnen anderhalve minuut.

Eigen doel

Willem II nam in de 52e minuut andermaal de leiding, al hoefde de thuisclub daar weinig voor te doen. Matthijs schoof de bal na een voorzet van Hadouir in eigen doel. Even later herstelde Seedorf de status quo. Hij vormde in Tilburg een aanvallend duo met de 18-jarige Bizimana. De Burundees verving de geblesseerde Salmon, maar viel in de tweede helft zelf gekwetst uit.

Victoria besliste het duel een kwartier voor tijd, hij haalde vanaf de rand van het strafschopgebied doeltreffend uit. FC Groningen was in de slotfase nog dichtbij een derde gelijkmaker, maar het schot van Elshot teisterde de lat boven doelman Moens. Uiteindelijk bepaalde de Tilburgse topscorer Reuser in blessuretijd de eindstand op 4-2.