AZ is het nieuwe seizoen in de Eredivisie begonnen met een 2-2 gelijkspel tegen sc Heerenveen. Ook bij het duel tussen Roda JC en Heracles Almelo kwam er zondag geen winnaar: 1-1.

AZ kwam na ruim een half uur op voorsprong, toen de defensie van Heerenveen zich liet verrassen door een lange bal van achteruit. Alireza Jahanbakhsh kon er op de rechterflank vandoor en stelde Markus Henriksen in staat om te scoren.

Kort daarna leek AZ op 2-0 te komen toen Heerenveen-goalie Erwin Mulder mistastte bij een voorzet, maar de treffer van Wout Weghorst werd terecht afgekeurd wegens hands.

Vijf minuten voor rust kwam Heerenveen voor de eerste keer op gelijke hoogte. De Zweed Arber Zeneli vond met een geplaatste schuiver de verre hoek achter Sergio Rochet.

Tweede helft

Vijf minuten na rust kwam AZ opnieuw op voorsprong. Na een overtreding van Pelle van Amersfoort op Rens van Eijden legde arbiter Danny Makklie de bal op de strafschopstip. Weghorst schoot vanaf elf meter zijn eerste treffer namens AZ binnen.

Heerenveen beëindigde de wedstrijd met tien man. Invaller Willem Huizing stond zeven minuten in het veld toen hij zijn tweede gele kaart kreeg.

AZ kreeg kansen om de marge uit te breiden, maar onder meer Ridgeciano Haps, Weghorst en Jahanbakhsh lieten die onbenut.

Dat kwam de Alkmaarders duur te staan toen Stijn Schaars acht minuten voor tijd een vrije trap binnen schoot.

Heerenveen had zelfs nog kunnen winnen in Alkmaar, maar Rochet bracht redding toen Slagveer op hem af kwam. Schaars schoot in blessuretijd een vrije trap nipt naast en aan de andere kant werd een treffer van Derrick Luckassen afgekeurd wegens vermeend buitenspel.

Roda JC - Heracles Almelo

Roda JC begon het seizoen met een 1-1 gelijkspel tegen Heracles Almelo.

Beide ploegen begonnen voorzichtig. Met assistent Robbie Alflen op de bank als vervanger van de geschorste hoofdtrainer John Stegeman, kreeg Heracles in de beginfase via Navratil de beste kans. De Tsjechische aanvaller maakte dat na dik een half uur goed door de 0-1 aan te tekenen.

Na de rust voerde Roda JC de druk op. Adil Auassar raakte de paal met een schot van afstand.

Halverwege de tweede helft kwam Roda JC op gelijke hoogte dankzij Auassar. Hij poortte eerst Mike te Wierik en schoot de bal daarna door de benen van doelman Bram Castro heen. 

Bekijk alle uitslagen en de stand in de Eredivisie