Excelsior heeft zaterdag bij het debuut van trainer Mitchell van der Graag met 2-1 bij FC Twente gewonnen. ADO Den Haag won onder de eveneens debuterende coach Zeljko Petrovic met 3-0 van Go Ahead Eagles.

Twente weet pas sinds enkele weken dat de ploeg ook dit jaar in de eredivisie uit mag komen. Mede daardoor is de club al enkele basisspelers kwijtgeraakt, al kan trainer René Hake wel nog altijd over Hakim Ziyech en Kamohelo Mokotjo beschikken.

Die twee slaagden er echter niet in om Twente bij de hand te nemen. De gasten kwamen al in de 13e minuut op voorsprong dankzij Kevin Vermeulen, die bij de eerste paal opdook en raak schoot.

Vlak na rust zorgde debutant Leeroy Owusu zelfs voor de 2-0. De van Ajax gehuurde verdediger scoorde na een fraaie steekpass van Luigi Bruins.

Jari Oosterwijk bracht de spanning nog terug met een treffer in de slotfase, maar een punt zat er voor Twente niet in.

ADO Den Haag

Spits Mike Havenaar was met twee doelpunten belangrijk voor ADO Den Haag. De 29-jarige Japanner schoot na zestien minuten spelen raak uit een strafschop en zorgde een kwartier voor het einde ook voor de 2-0. 

Havenaar kwam in de voorbereiding op het nieuwe seizoen geen enkele keer tot scoren. Tyronne Ebuehi werkte na 82 minuten spelen nog de 3-0 achter doelman Theo Zwarthoed.

Promovendus Go Ahead Eagles was een maatje minder, ook al kreeg het nog goede kansen. Onder anderen Leon de Kogel en Xandro Schenk misten geluk in de afronding en konden een nederlaag van de ploeg uit Deventer niet voorkomen. 

ADO staat door de 3-0 zege voorlopig aan kop in de Eredivisie. NEC en PEC Zwolle begonnen het Eredivisieseizoen vrijdagavond namelijk met een 1-1 gelijkspel. 

ADO-Go Ahead Eagles in beeld

Penalty

ADO kwam in eigen huis sterk uit de startblokken. Edouard Duplan verzuimde in de openingsfase met het hoofd de score te openen, maar na een kwartier konden de Hagenaren alsnog juichen.

Duplan werd net binnen de lijnen van het strafschopgebied naar de grond gebracht, waarna scheidsrechter Dennis Higler naar de stip wees. Havenaar bleef koel en tekende voor de eerste treffer van ADO dit seizoen.

Go Ahead kwam weinig in het spel voor, maar kreeg wel degelijk goede mogelijkheden om te scoren. Spits De Kogel en Henrik Ojamaa stuitten echter op doelman Ernestas Setkus. In de tweede helft raakte Schenk nog de paal uit een corner, maar verder kwam ADO niet of nauwelijks in de problemen.

Havenaar gooide het duel 20 minuten voor tijd op slot door een voorzet van Ruben Schaken achter doelman Theo Zwarthoed te koppen. In de slotfase zorgde Ebuehi nog voor de 3-0, waarmee de buitenspeler de uitstekende seizoensstart van ADO compleet maakte.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie