Het Internationaal Olympisch Comité en de internationale sportbonden gaan volgens Richard McLaren volledig voorbij aan de bevindingen in zijn rapport over het door de Russische staat opgezette dopingprogramma.

"Het hele debat voorafgaand aan de Olympische Spelen is daardoor niet eerlijk en in mijn opinie zelfs hysterisch en politiek'', aldus McLaren donderdag in een interview met de Britse krant The Guardian.

McLaren merkt dat zijn rapport een verkeerde discussie op gang heeft gebracht. Het gaat nu over individuele atleten die mogelijk doping hebben gebruikt, terwijl dat nooit de opzet van zijn onderzoek is geweest.

''Mensen hebben verkeerd begrepen wat er in het rapport stond, vooral het IOC en de internationale federaties", zegt McLaren. "Ik heb het werk niet gedaan om te zien welke atleten doping gebruikten en wat ze hebben gebruikt." 

Debat

"Het rapport ging over door de staat gesponsorde doping, manipulatie van resultaten, het omwisselen van monsters, voorbereiding van witwaspraktijken voor Londen 2012.''

Het IOC heeft volgens McLaren ook nooit contact met hem of zijn team opgenomen om te praten over de uitkomsten. ''We hebben een eerlijk en feitelijk debat nodig over wat er aan de gang is.''