AZ heeft donderdagavond zonder veel moeite de play-offs van de Europa League bereikt. De Alkmaarders waren in de return tegen PAS Giannina in Athene met 2-1 te sterk. 

Die nipte zege was ruimschoots genoeg om de play-offs te bereiken voor een plek in de groepsfase. AZ was vorige week in de heenwedstrijd namelijk al met 1-0 te sterk. 

De ploeg van John van den Brom kwam in de return amper in de problemen, maar kende wel een valse start. Na negen minuten stond AZ al op een 1-0 achterstand nadat doelman Sergio Rochet niet goed reageerde op een kopbal in de korte hoek van Pedro Conde.

In een tijdsbestek van vijf minuten boog AZ de achterstand echter om in een voorsprong door doelpunten van Dabney dos Santos en Derrick Luckassen. 

Giannina moest daarna nog drie keer weten te scoren om door te gaan naar de play-offs, maar dat wonder bleef uit. Bij AZ maakte Rens van Eijden zijn officiële debuut. De verdediger was vorige week nog niet fit genoeg om te spelen.

Valse start

Het was uitgerekend Van Eijden die net als Rochet niet vrijuit ging bij het vroege tegendoelpunt. De verdediger was zijn man kwijt, waarna spits Conde kon binnenkoppen in de korte hoek. Rochet leek verrast en verzuimde de bal tegen te houden: 1-0.

Giannina had de achterstand uit het heenduel al na negen minuten weggepoetst en trok zich vervolgens terug op eigen helft. In eerste instantie had AZ moeite om de Griekse muur heen te doorbreken, maar de gelijkmaker viel toch.

Luckassen zette met een slimme pas Alireza Jahanbakhsh vrij aan de zijkant van het veld. De spits hield het overzicht en gaf de bal aan Dos Santos, die met een rollertje in een leeg doel voor de 1-1 zorgde.

Luckassen

De gelijkmaker hielp AZ terug in de wedstrijd en na iets meer dan vijf minuten had AZ zelfs de voorsprong te pakken. Ditmaal was het Luckassen zelf die op aangeven van Weghorst de 2-1 binnenschoot. De verdediger tekende vorige week in het heenduel ook voor de enige treffer van de wedstrijd. 

In de tweede helft moest Giannina aanzetten om nog een wonder te bewerkstelligen, maar kwam AZ niet meer in de problemen. De bezoekers hadden de voorsprong zelfs moeten uitbreiden, maar het bleef bij 2-1.

In tegenstelling tot AZ wist Heracles Almelo zich niet te plaatsen voor de play-offs van de Europa League. De ploeg van John Stegeman had niet genoeg aan een doelpuntloze remise tegen FC Arouca.