AMSTERDAM - Het vertrek van technisch directeur Louis van Gaal bij Ajax heeft bij trainer Ronald Koeman gezorgd voor opluchting. "Louis wilde alle touwtjes in handen hebben", aldus de trainer.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Maar dat kon niet op zijn positie. Van Gaal was verder op zoek naar meer ruimte en invloed bij het eerste elftal. De laatste periode waren daar veel grote meningsverschillen over. Ik denk dat het uiteindelijk voor Ajax het beste is dat hij is opgestapt."

Analyse

Koeman hield zich vrijdag in zijn commentaar op de vlakte, maar gaf tussen de regels wel een uitstekende analyse over de gang van zaken in de laatste periode dat Van Gaal de technische leiding had bij de Amsterdammers.

De trainer wilde het geen machtsstrijd noemen. De meningsverschillen tussen de twee hadden echter wel alle kenmerken van zo'n strijd. Koeman verwoordde dat duidelijk: "Als het bestuur zich achter Van Gaal had geschaard, was het mijn probleem geweest."

Strenger

Het verschil van inzicht tussen de twee spitste zich toe op de speelwijze. Koeman is een trainer die praktisch denkt en de oplossingen kiest die het beste bij zijn elftal passen.

Van Gaal is veel strenger in de leer. Hij heeft een denkwijze, een ambitie en wil daar niet van afwijken. Koeman: "Louis heeft een periode meegemaakt dat Ajax enorm goed was en heel sterk speelde. Het is fantastisch dat het uiteindelijk de Champions League opleverde. Op dit moment is dat echter teveel gevraagd en dat heb ik intern aangegeven."

Van de druk die de denkwijze van Van Gaal opleverde, is Koeman nu verlost. Het 'onderscheidend voetbal' dat de technisch directeur voor ogen had, was Koeman vaak een doorn in het oog. "Ik vind dat je soms pas op de plaats moet maken. Het is overigens niet zo dat het na Bayern allemaal pas is gaan spelen. Was het volgens Van Gaal tot aan die wedstrijd allemaal goed tussen alle partijen? Laat ik daar maar niet op ingaan."

Geen technisch directeur

Door het vertrek van Van Gaal is er voorlopig geen technisch directeur. Ajax beraadt zich bovendien op de vraag of er in de organisatie nog wel ruimte is voor de functie. Mogelijk komt er in de toekomst slechts een technisch manager. "Voor mij betekent dat dat ik voorlopig heel nauw samenwerk met algemeen directeur Van Eijden. Dat heb ik in het verleden ook al gedaan en dat is me goed bevallen", aldus Koeman.

De trainer is bovendien van mening dat een technisch directeur geen toegevoegde waarde heeft voor een eerste elftal.

"Van Gaal heeft goed werk gedaan voor de club en richting de jeugdopleiding en naar de scouting toe heeft het ook wel zin gehad. Hij heeft toch een hoop goede dingen in gang gezet. Maar voor het eerste elftal zie ik dat niet. Ik was al trainer toen hij is gekomen. Daar was ik het vooraf ook mee eens. Hij wilde daarna mijn werkwijze doorbreken. Daarna is het stelling nemen begonnen."