Het nieuws dat skateboarden een olympische sport wordt, is niet louter enthousiast ontvangen in de skateboardwereld. Dat zegt Bram Waterman, voorzitter van de Skateboard Federatie Nederland (SFN).

Veel beoefenaars zien skateboarden meer als een lifestyle dan als een sport. ''Ze zijn bang dat het de 'underground'-status verliest, als veel mensen het voor de sport gaan doen.''

Waterman schat dat het voor- en het tegenkamp ongeveer even groot zijn.

Voor de sport acht Waterman de olympische status goed. ''We krijgen het meer op televisie te zien, wat het gemakkelijker maakt sponsors en subsidie aan te trekken en skatebanen te realiseren.''

De skateboarders worden op hun prestaties beoordeeld door een jury. De nationale sportklimbond NKBV is wel unaniem verheugd over de toevoeging van de klimsport aan het programma voor Tokio 2020.

IOC voegt vijf nieuwe sporten toe aan programma Tokio 2020
IOC voegt vijf nieuwe sporten toe aan programma Tokio 2020

Klimbond

De nationale sportklimbond NKBV is wel unaniem verheugd over de toevoeging van de klimsport aan het programma voor Tokio 2020.

Voor 's lands beste klimmer, Jorg Verhoeven, komt Tokio waarschijnlijk te laat. Verhoeven is dan 35, terwijl een klimmer doorgaans op zijn top is tussen 17 en 27 jaar.

Met de opvolging ziet het er wel goed uit. ''We investeren in de jeugd en belandden de afgelopen jaren in de top 10 bij jeugd-EK's en -WK's'', zei Naomi Persoon namens de bond.