AMSTERDAM - Ajax kan zondag in de competitiekraker tegen PSV geen beroep doen op Tomas Galasek. De Tsjechische middenvelder heeft nog steeds last van zijn rug en zijn herstel zal volgens trainer Ronald Koeman nog enkele weken duren. "Er is iets mis met een tussenwervel en het ziet er naar uit dat hij voorlopig nog niet inzetbaar is."

De rest van de Amsterdamse selectie is pijnvrij. Ook de Argentijnse aanvaller Mauro Rosales, die in de Champions League tegen Maccabi Tel Aviv nog werd gespaard, kan spelen. Koeman wilde vrijdag nog niet aangeven of de flankspeler tegen PSV in actie zal komen. "Ik wil toe naar een vast elftal en het team dat tegen Maccabi speelde, zal ik niet fors aanpassen, maar als Rosales honderd procent fit is, dan speelt hij."

Doelmannen

Koeman heeft ook nog geen beslissing genomen over zijn doelmannen. Aan het begin van deze jaargang koos de trainer voor Stekelenburg. De jonge talentvolle keeper raakte echter geblesseerd en werd daarna goed vervangen door Lobont, zijn eerste keus van vorig seizoen.

Nu Stekelenburg weer fit is, moet Koeman een definitieve keus maken tussen zijn twee doelwachters. "Ik neem pas zaterdag de beslissing, na de laatste training. In principe is de keeper die zondag tegen PSV op doel staat, voorlopig de eerste keus."

Cruciaal belang

Voor Ajax is het duel tegen de Eindhovenaren van cruciaal belang. De Amsterdammers kennen een matige start van de competitie en kunnen bij verlies tegen PSV al op een achterstand van tien punten komen op de koploper van de eredivisie. Koeman: "Als je ziet hoe PSV op dit moment functioneert, zie ik niet in waar ze die punten in de rest van het seizoen gaan verspelen. Het is voor ons dus een zeer belangrijke wedstrijd, die we eigenlijk moeten winnen."

Om zover te komen, geeft Koeman Rafael van der Vaart voorlopig de voorkeur als aanvalsleider. Aanvankelijk wilde de trainer zijn talentvolle speler omturnen tot een goede linkermiddenvelder. "Ik vind niet dat zijn ontwikkeling op die positie is doodgebloed", aldus Koeman, "maar soms kies je als trainer voor een oplossing die voor het elftal beter is. Met het doorschuiven van Van der Vaart los ik bovendien een probleem op het middenveld op."