Ajax heeft dinsdag bevestigd dat Arek Milik voor 32 miljoen euro naar Napoli vertrekt.

Milik tekende een contract voor vijf jaar bij de vice-kampioen van Italië. De transfersom kan via bonussen nog oplopen tot 33 miljoen euro. De Pool is daarmee de duurste Ajax-speler ooit.

De duurste spelers van de club tot nu toe waren Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar. Real Madrid betaalde in 2007 27 miljoen euro voor Sneijder. Twee jaar later werd hetzelfde bedrag betaald voor Huntelaar.

Maandag had het management van Milik al laten weten dat de spits een contract voor vijf jaar had getekend bij Napoli. De Pool speelde 76 officiële duels voor Ajax en scoorde daarin 47 keer.

Omslagpunt

"We wilden hem graag behouden voor de club, maar toen we overeenkwamen dat Arek deze zomer niet zou vertrekken, ging het om heel andere bedragen die geboden werden", aldus directeur voetbalzaken Marc Overmars.

"Napoli wilde hem heel graag hebben, op enig moment is er een financieel omslagpunt bereikt. Daarnaast wilde Arek zelf ook graag naar Napoli."

Overmars gaat op zoek naar een volwaardige vervanger voor Milik. "De transferwindow is nu nog een maand open, dat biedt ons de tijd om die vervanger te vinden."

Beurs

De beursgenoteerde club meldde de afronding van de deal kort voor het sluiten van de AEX. Er wordt doorgaans niet veel gehandeld in het aandeel Ajax.

De handel neemt vaak iets toe rondom een belangrijke gebeurtenis voor de club, zoals het mislopen van de titel in de laatste wedstrijd van vorig seizoen of bij het overlijden van clubicoon Johan Cruijff in maart. Daarbij speelt gevoel vaak een belangrijkere rol dan ratio.

Slechts een beperkt deel van de aandelen Ajax is vrij verhandelbaar. Bijna driekwart van de aandelen is namelijk in bezit van de Vereniging Ajax.