Michael van Praag wil als nieuwe voorzitter van de UEFA voorkomen dat spelers voor hun achttiende naar een buitenlandse club vertrekken.

"Het belang van het kind staat voorop. Ook binnen de Europese Unie wil ik jeugdspelers beter beschermen en transfers onder de 18 jaar voorkomen", aldus Van Praag in zijn verkiezingsprogramma dat hij dinsdag naar buiten bracht.

De 68-jarige Nederlander is één van de drie kandidaten om op 14 september Michel Platini op te volgen als voorzitter van de Europese voetbalbond.

Van Praag schrijft dat hij de uitgaven van de UEFA in wil perken. Het geld moet volgens hem minder vaak worden uitgegeven aan dure reizen, publicaties en marketingprogramma's en meer bij de basis van het voetbal terechtkomen.

In zijn programma pleit hij verder voor investeringen in de groei van het vrouwenvoetbal, het zo snel als mogelijk toepassen van videotechnologie en het bestrijden van voetbalvandalisme, matchfixing en doping.

Eigen bodem

Van Praag wil dat de selecties van topclubs in de aangesloten landen voortaan bestaan uit tenminste elf spelers van eigen bodem. Buitenlanders dienen tenminste vijf jaar in een land te voetballen om mee te tellen als een speler van eigen bodem.

Tevens moet de UEFA transparant zijn. "We hebben geheimen", stelt de voormalig Ajax-voorzitter in zijn plan. Alleen met openheid kan volgens hem het vertrouwen worden teruggewonnen.

Verder is hij een verklaard tegenstander van het oprichten van een nieuwe supercompetitie, die de Champions League zou moeten overtreffen.

"De dreiging van de oprichting van een superliga mag niet worden herhaald, nóóit", schrijft Van Praag in het programma.

Hij reist de komende weken door Europa om bij de UEFA aangesloten bonden te bezoeken. Daarin zal hij ook pleiten voor een hervorming van het systeem van financieel fair play.

De verkiezing van de nieuwe UEFA-voorzitter vindt op 14 september plaats in Athene. De Sloveen Aleksander Ceferin is de belangrijkste concurrent van Van Praag.

Ook de Spanjaard Angel Maria Villar heeft zich kandidaat gesteld, maar hij zou zich volgens Spaanse media terug willen trekken.