Johan Lammerts acht de kans klein dat hij volgende week op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro alsnog een vervanger gaat aanwijzen voor Tom Dumoulin.

"Ik ga af op wat de artsen mij zeggen. Ik begrijp dat er voor Tom geen belemmering is om te fietsen", zei Lammerts vrijdag. 

De bondscoach van de Nederlandse wielrenners vertrekt zaterdag in het gezelschap van de Limburger naar Rio. Dumoulin brak bij een val in de Tour de France het spaakbeen bij zijn linkerpols. Ondanks die breuk hoopt de renner van Giant-Alpecin op succes in de tijdrit in Rio en ook Lammerts denkt dat dat kan.

Op de eerste wedstrijddag van de Spelen (6 augustus) moet Dumoulin al aan de bak in de wegrace, de tijdrit is vier dagen later.

"Tom is sowieso verplicht om aan de start te komen bij de wegrace. Hij zou daar na 100 meter in de remmen kunnen knijpen, maar dat is niet de bedoeling", aldus Lammerts, die niet denkt dat de ploeg, die verder bestaat uit Wout Poels, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk, verzwakt is als Dumoulin start.

"Nee, want als Tom rijdt dan betekent dat dat hij fit genoeg is en een rol in de ploeg kan vervullen.''

Positief

Dumoulin testte zich woensdag in de Acht van Chaam maar stapte na een uur af. Dat heeft de keuzeheer echter niet verontrust. "Je kunt het ook positief zien: hij heeft daar een uur kunnen rijden.''

Mocht de komende dagen blijken dat deelname onverantwoord is, dan kan Lammerts nog een vervanger oproepen.