Rio 2016

Mountainbikester Terpstra alsnog naar Spelen

Mountainbikester Anne Terpstra gaat alsnog naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Nederlandse heeft toch voldaan aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF.

Dat meldt de Nederlandse wielerunie donderdag. 

In mei kwam Terpstra op het EK in het Zweedse Husqvarna nog net te kort voor plaatsing. Ze werd daar elfde, terwijl de minimale eis een tiende plaats was.

De internationale wielerorganisatie UCI heeft nu echter bekendgemaakt dat één van de deelneemsters uit de EK-uitslag is gehaald. Terpstra schuift op naar de tiende plaats, waardoor ze alsnog voldaan heeft aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF.

"Anne zit al sinds de junioren in de nationale selectie en de kwalificatie is een enorme opsteker voor haar en het Nederlandse mountainbiken", zegt bondscoach Tim Heemskerk in een eerste reactie op het nieuws.

242 sporters

De 25-jarige Terpstra is de enige Nederlandse vrouw die in Rio in actie komt bij het mountainbiken. De wedstrijd voor de vrouwen is op zaterdag 20 augustus. Bij de mannen zal Rudi van Houts ons land vertegenwoordigen.

Door de toevoeging van Terpstra bestaat de Nederlandse olympische ploeg voor Rio uit 242 sporters. Vier jaar geleden in Londen waren dat er maar 178.

Lees meer over:
Tip de redactie