Bij een hertest van urinemonsters van de Olympische Spelen van 2012 in Londen zijn elf gewichtheffers positief bevonden. Zes van hen wonnen een medaille.

Dat heeft de internationale bond voor gewichtheffers IFW bekendgemaakt. De elf gewichtheffers zijn voorlopig geschorst. De zaak wordt verder onderzocht, waarbij moet blijken of de medailles moeten worden ingeleverd.

Vier van de elf betrapte gewichtheffers kwamen uit voor Rusland: Nataliya Zabolotnaya, Svetlana Tzarukaeva, Alexandr Ivanov en Andrey Demanov. Alleen Demanov won geen medaille in Londen, de andere drie Russen veroverden zilver in hun gewichtsklasse.

Daarnaast zijn ook Intigam Zairov (Azerbeidzjan), Rauli Tsirekidze (Georgië), Almas Uteshov (Kazachstan), Sibel Simsek (Turkije), Iryna Kulesha (Wit-Rusland), Hripsime Khurshudyan (Armenië) en Cristina Iovu (Moldavië) alsnog positief bevonden. Kulesha, Khurshudyan en Iovu wonnen brons in Londen.

Alle gewichtheffers zijn betrapt op het gebruik van Stanozolol, een anabole steroïde.

Bulgarije

De Bulgaarse gewichtheffers zijn uitgesloten van deelname aan de Spelen in Rio de Janeiro, na een reeks van dopingzaken in het Oost-Europese land. De IWF heeft nog niet besloten of Russische gewichtheffers naar Rio mogen. De federatie heeft om nadere uitleg gevraagd aan het IOC, voordat het een besluit neemt over deelname van de Russen.

Zondag besloot het IOC geen algehele schorsing op te leggen aan Russische sporters voor de Spelen die over ruim een week beginnen. De beslissing wordt overgelaten aan de verschillende internationale sportbonden.

Het IOC bewaart urine- en bloedstalen tien jaar lang, zodat die opnieuw getest kunnen worden als er nieuwe technieken beschikbaar komen. Van de 98 uitgevoerde hertesten van de Spelen van 2008 en 2012 waren er 31 met een positieve uitkomst.