LISSABON - Heerenveen heeft even geloofd in een stunt tegen Benfica. De Friese subtopper verloor donderdagavond in Estadio Da Luz weliswaar met 4-2 van de Portugese koploper in groep G van de UEFA-beker, maar had in de tweede helft korte tijd uitzicht op minimaal een punt.

De ploeg van trainer Verbeek kwam uit kansloze positie terug en maakte binnen acht minuten in de tweede helft een 0-2 achterstand (doelpunten Dos Santos en Nuno Gomes) ongedaan. Door onervarenheid en te aanvallend spel ging Heerenveen in zijn eerste groepsduel alsnog onderuit.

"De eerst helft hadden we te veel ontzag voor het grote Benfica. In de rust, met een achterstand van 2-0, ging ik ervan uit dat de Portugezen het iets rustiger zouden aandoen. Toen we terug kwamen tot 2-2, had zo'n eindstand er ook ingezeten. Dat verklaart de gemengde gevoelens van mij en de spelers. Al is de zege van Benfica verdiend. Maar het goede van deze wedstrijd is toch dat mijn jonge ploeg nu inziet dat niets onmogelijk is", zo stelde Verbeek na afloop.

Resultaat

Toch moeten de Friezen om verder te komen in de UEFA-beker snel leren op resultaat te spelen. De naïeve manier waarop Heerenveen donderdag de eerste helft tegen Benfica aantrad, is dodelijk in het Europese voetbal. De ploeg speelde in Lissabon alles of niets. Heerenveen weigerde tegen Benfica consessies te doen aan zijn aanvallende speelwijze. Dat levert in de eigen competitie vaak aardige resultaten op, zoals afgelopen zaterdag in de ArenA tegen Ajax (3-1), maar tegen Europese topclubs is dat vragen om een afstraffing.

Trappatoni

De Italiaanse succescoach Trapattoni wist niet wat hij zag toen Heerenveen in Da Luz met drie aanvallers (Yildirim, Huntelaar en Sikora) startte. Trapattoni had een behoudende tegenstander verwacht, met een versterkt middenveld. Maar trainer Verbeek dacht dat zijn elftal tegen Benfica de meeste kans op succes had met de vertrouwde speelwijze. Het gevolg was dat de Portugese koploper, met zes internationals in de basis, heerste in de middenlinie.

Nuno Gomes

Bovendien wankelde Heerenveen achterin, met een onrustige Hansson, voor rust door de acties van de steraanvallers Simao en Nuno Gomes. Het was ongelooflijk hoe een oppermachtig Benfica in de tweede helft de voorsprong zomaar uit handen gaf. Yildirim scoorde fraai 2-1 uit een vrije trap, waarna verdediger Rocha kort daarna hands maakte in het strafschopgebied. Huntelaar benutte de strafschop: 2-2.

Het Europees onervaren Heerenveen verzuimde daarna het accent op de verdediging te leggen en de gelijke stand te koesteren. Invaller Karadas en Nuno Gomes straften die speelwijze alsnog af: 4-2. De nederlaag tegen Benfica maakte duidelijk dat Heerenveen nog veel moet leren, Verbeek incluis. De herkansing is op 25 november thuis tegen VfB Stuttgart.