De eerste editie van de Dutch Icederby Grand Prix zal in maart 2017 worden gehouden. Op het schaatsevenement nemen langebaanschaatsen en shorttrackers het tegen elkaar op.

De internationale schaatsunie ISU heeft een verzoek van de Nederlandse bond KNSB daartoe gehonoreerd. De bond werkt samen met het Zuid-Koreaanse bedrijf Icederby Int'L.

Er mag niet gegokt worden op de wedstrijden. Dat was een belangrijke voorwaarde voor goedkeuring van de ISU. "Icederby Int’l en de KNSB zijn zeer verheugd, omdat zo samen kan worden gewerkt aan de wereldwijde promotie en innovatie van de schaatssport", liet de KNSB donderdag weten in een persbericht.

In de Arnhemse Gelredome zal een schaatsbaan van 220 meter worden aangelegd. In massastartraces en gemengde teams gaan de schaatsers en shorttrackers de strijd met elkaar aan.

Het doel achter de wedstrijd is om de schaatssport attractiever en interessanter te maken voor het publiek. De icederby moet in het weekend van 24 tot en met 26 maart worden verreden.

Dubai

Eerder was er vanuit de ISU nog veel weerstand tegen de Icederby. De ISU dreigde in 2014 schaatsers die mee zouden doen aan een Icederby in Dubai te schorsen. Uiteindelijk ging die Icederby in Dubai dan ook niet door.

Oud-schaatser Mark Tuiter en voormalig shorttracker Niels Kerstholt schreven daarop een brief aan de Europese commissie, waarin zij hun onvrede uitten over de houding van de ISU. Dat de Icederby volgend jaar alsnog doorgaat ziet de 36-jarige Tuitert nu als een doorbraak.

"Dit is een belangrijke stap in het opheffen van het machtsmonopolie van internationale sportbonden", aldus Tuitert tegen NU.nl. "Dit maakt de weg vrij voor nieuwe initiatieven van commerciële organisaties."

Tuitert heeft ook goede hoop dat de beste schaatsers ook daadwerkelijk aan de start zullen staan in de Gelredome. "Het is absoluut de bedoeling dat shorttrackers als Sjinkie Knegt en Viktor An erbij zijn. En hopelijk doen Sven Kramer en Ireen Wüst ook mee."