Voetbal

Daley Blind vindt alle kritiek op Van Gaal bij United onverdiend

Daley Blind vindt alle kritiek die Louis van Gaal heeft gekregen in zijn periode als manager van Manchester United onverdiend. De verdediger van de Engelse topclub heeft de 64-jarige oefenmeester als trainer en als mens hoog zitten.

"Of dit zijn laatste kunstje was zou ik echt niet weten. Van Gaal werkte bij United tot de laatste dag zó gedreven, wat dat betreft zou hij absoluut nog een nieuwe klus aankunnen. Maar mocht het hierbij blijven, dan kan hij terugkijken op een fantastische carrière", aldus Blind tegen Voetbal International.

Van Gaal werd na twee teleurstellend verlopen jaren op Old Trafford na afloop van het voorbije seizoen ontslagen. Twee dagen voordat hij die mededeling kreeg van het bestuur van United pakte Van Gaal met zijn ploeg nog wel de FA Cup ten koste van Crystal Palace.

"Nadat we de FA Cup hadden gewonnen vertelden Engelse journalisten in de mixed-zone dat zijn ontslag definitief was", herinnert Blind zich nog.

"Ik wist niet of ik het moest geloven, want dat hoorden en lazen we al maanden. Twee dagen later bleek het te kloppen. Ik vind dat Van Gaal al die kritiek niet heeft verdiend. Als trainer en als mens heb ik hem hoog zitten. Maar de voetbalwereld is soms hard."

Vertrouwen

Blind prijst het doorzettingsvermogen van Van Gaal. 'Hij wist dat het geen makkelijke klus zou worden om United nieuwe successen te bezorgen. Maar hij was ervan overtuigd dat het zou lukken, anders was hij er niet aan begonnen. Dat vertrouwen is hij naar ons ook altijd blijven uitstralen. Ook in de periode dat de druk steeds hoger werd, in zijn tweede seizoen."

"Het goede was dat hij die druk altijd bij zijn selectie probeerde weg te houden", vervolgt Blind. "Van Gaal is een trainer die zijn spelers uit de wind zet. Terwijl de kritiek van buitenaf op onze prestaties steeds pittiger werd." 

"Zelf heeft Van Gaal maandenlang vragen van de pers moeten beantwoorden over zijn toekomst. De geruchten over zijn ontslag bleven maar rondzingen, terwijl het onduidelijk was of daar een kern van waarheid in zat. In de spelersgroep hebben we niks aan hem gemerkt. Hij bleef met volle overgave aan de ontwikkeling van zijn ploeg werken."

Tip de redactie