Poetin noemt uitsluiting Russische sporters discriminatie

Vladimir Poetin noemt de uitsluiting van Russische atleten voor de Olympische Spelen ''discriminatie en het gevolg van een politieke campagne tegen Russische sporters''.

Dat zei de Russische president woensdag in het Kremlin, waar hij de delegatie voor het sporttoernooi in Rio de Janeiro toesprak. Volgens Poetin brengt de afwezigheid van sommige Russische sporters schade toe aan de internationale sport en de Olympische Spelen.

In Rio zijn 67 Russische atleten niet welkom. Ook negentien roeiers, vijf kanovaarders, twee moderne vijfkampers en een zeiler zijn uitgesloten van deelname.

De internationale bonden van het badminton, boksen, wielrennen, golf, handbal, tafeltennis, taekwando, gewichtheffen en worstelen moeten nog bekendmaken of er Russische sporters uitgesloten worden van deelname aan de Spelen. Veel andere sporten laten Russische sporters wel toe.

Poetin sprak van "een schimmige campagne, die enkele Russische sporters op oneerlijke wijze het recht ontnam op deelname aan de Spelen".

Video: 'Russische overheid steunde dopingprogramma'

Medaille

"Dat besluit getuigt niet van gezond verstand en is niet legaal", zei de president. "Dit is een bewuste campagne gericht tegen onze atleten, gekenmerkt door een dubbele moraal. Andere landen opteerden voor een collectieve schuld van onze sporters, dat is in strijd met fundamentele normen van de wet."

Bij het Russische dopingschandaal werd staatsinvloed vanuit Moskou aangetoond. Jarenlang werd dopinggebruik van topsporters uit het land systematisch ondersteund. 

"Elke medaille die wordt gewonnen in afwezigheid van Russische deelnemers, is nu veel minder waard", stelde Poetin. "Zulke overwinningen hebben een totaal andere smaak gekregen."

"De afwezigheid van Russische sporters, die leidend zijn in tal van disciplines, zal overduidelijk een groot effect hebben op de kwaliteit van het olympisch toernooi. Het zal de amusementswaarde voor de toeschouwers verminderen", besloot Poetin.

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro duren van 5 tot 21 augustus.

Tip de redactie