Usain Bolt wil drie gouden medailles winnen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Jamaicaanse sprinter deed dat eerder al op de Spelen van 2008 in Peking en 2012 in Londen.

Bolt gaat volgende maand voor goud op de 100 meter, 200 meter en 100 meter estafette. Blessureproblemen verstoorden de voorbereiding van de 29-jarige atleet, maar een kleinde twee weken voor de start van de Spelen is de Jamaicaan vol bravoure.

"Ik weet dat de sport het nodig heeft dat ik ga winnen, ik moet aan de top staan", doelt Bolt op het Russische dopingschandaal en verdeeldheid binnen de top van de internationale sportbonden over de aanpak daarvan.

Bolt kreeg in de aanloop naar de Spelen te maken met een hamstringblessure. Elke drie maanden bezoekt hij daarvoor de befaamde Duitse sportarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt in München.

"Vooral bij het begin van het seizoen merkte ik dat ik trager herstel van blessures nu ik niet meer zo jong ben. Mijn coach vertelt me altijd dat presteren steeds moeilijker is, naarmate je ouder wordt", zegt Bolt tegen persbureau AP.

Rugprobleem

"Ik heb een van de zwaarste jaren achter me. Mijn rugprobleem is door de jaren heen flink verslechterd", zegt Bolt, die door zijn hamstringblessure niet mee kon doen aan de kwalificatie voor de Spelen in Jamaica, maar toch een startbewijs kreeg toebedeeld.

"Ik ben niet een persoon die veel twijfelt", zegt Bolt. "Ik ben gefocust op mijn doel en ben klaar om te presteren."

Bolt zal tijdens de Spelen een van de blikvangers zijn voor het miljardenpubliek. "Mensen zeggen me vaak: 'Usain, als jij stopt, dan is dat slecht voor de sport'. Maar zo wil ik er niet naar kijken. Er zijn veel nieuwe atleten in aantocht."

Toch is Bolt er zeker van dat hij na zijn carrière gemist zal worden. "In het voetbal kun je discussiëren wie de beste speler is. Maar niemand kan van mening verschillen over wie de snelste man op aarde is. Het gaat nog lang duren voordat er iemand zal zijn met zoveel talent als ik, die mijn records kan breken."