President Julio Maglione van de internationale zwembond FINA vindt dat de wereldantidopingorganisatie WADA te ver gegaan is met de conclusies naar aanleiding van onderzoek naar het dopinggebruik in Rusland.

Uit het onderzoek, dat onder leiding stond van Richard McLaren, bleek dat er rond de Winterspelen van 2014 in Sochi systematisch doping werd gebruik in Rusland met medeweten en hulp van de overheid.

"Ze zijn te ver gegaan. WADA is een organisatie die op doping moet controleren en de regels moet handhaven. Ze moeten niet praten over de situatie in een specifiek land, dat mag alleen het internationaal olympisch comité", aldus Maglione tegenover het Russische persbureau Sputnik.

Maglione, een 81-jarige Uruguayaan, is sinds 2009 president van de FINA. Hij is al twintig jaar lid van het IOC.

Advies

Het WADA adviseerde het IOC om de gehele Russische ploeg uit te sluiten van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, maar dat advies werd niet overgenomen. Het IOC besloot zondag dat Russische sporters welkom zijn op de Spelen, al mogen ze geen dopingverleden hebben en moeten ze buiten Rusland getest zijn op doping.

De FINA sloot naar aanleiding van die beslissing zeven zwemmers uit van deelname aan de Spelen. De rest, waaronder de waterpolosters, mogen gewoon meedoen.

De Nederlandse waterpoloploeg is eerste reserve bij de Spelen en had bij uitsluiting van de Russen alsnog mee mogen doen aan de Spelen.