ZARAGOZA - Heel lang had FC Utrecht donderdag in Spanje bij Real Zaragoza het geluk van een winnaar. Meermalen ontsnapte de ploeg in de eerste wedstrijd van de tweede ronde in de UEFA-beker aan een achterstand. Maar uiteindelijk won toch de ploeg die dat verdiende, Real Zaragoza: 2-0.

Aanvankelijk was het krachtsverschil zo groot als verwacht. Zaragoza, in de Spaanse competitie momenteel zevende en in punten gelijk met nummer vier Atletico Madrid, beschikt over een kwalitatief sterkere selectie dan FC Utrecht, dat nu boven zijn stand derde staat in de eredivisie.

Met alleen al zeven meer of minder ervaren internationals (tegen twee voor FC Utrecht) en een vedette als de Braziliaan Savio (voorheen Real Madrid) heeft Zaragoza voldoende kwaliteit om groep C met verder Club Brugge, Austria Wien en Dnjeprpretovsk te overleven.

Opbouwen

Utrecht had het donderdag in het matig gevulde stadion La Romareda al meteen lastig met de Spaanse tegenstanders. De thuisploeg speelde met vier aanvallende spelers, die Utrecht niet de ruimte en tijd gunden om aan opbouwen te denken.

Daardoor waren er al in de beginfase enkele hachelijke situaties achterin bij Utrecht, dat wonderbaarlijk genoeg geen doelpunt tegen kreeg. Op het moment dat doelman Terol kansloos was bij een fraaie vrije trap van Savio, bood de onderkant van de lat redding.

Tanghe

Gaandeweg de eerste helft zakte Zaragoza weg en kreeg Utrecht het minder zwaar. In de laatste minuten voor rust kreeg Utrecht zelfs nog een grote kans, toen Tanghe de bal uit een vrije trap precies op het hoofd van de kopsterke verdediger Schut legde. Doelman Garcia, die keepte bij afwezigheid van de geblesseerde eerste doelman Lainez, wist de inzet te pareren.

Trainer en oud-speler Victor Munoz moest zijn manschappen tijdens de rust even opnieuw instrueren. Want het duel mocht dan niet bepaald leven in Zaragoza (de Spaanse tv liet de wedstrijd, evenals veel fans, links liggen), de punten zijn wel van belang.

Desinteresse

Het was de desinteresse van de Spanjaarden die Utrecht moest zien uit te buiten. Munoz liet zich woensdag al ontvallen dat de Spaanse competitie belangrijker is. Voor Utrecht is Europees voetbal echter nog altijd een feest en de spelers toonden donderdag de bijbehorende fanatieke instelling.

Van de Haar

Het probleem was dat Utrecht veel te weinig aan aanvallen toekwam. Bovendien speelde de door enkelproblemen geplaagde clubtopscorer Hans van de Haar niet, maar was spelverdeler Tanghe gelegenheidsaanvaller. Van de Haar, ondanks de pijnlijke enkel wel in staat te spelen, mocht pas na 67 minuten invallen.

Zaragoza bleef intussen kansen missen, waardoor de Nederlanders zowaar op een stunt mochten gaan hopen. Zo ver kwam het echter niet, dankzij de behendige spits Villa. Hij reageerde scherp op een steekpass en passeerde doelman Terol, die met een dijbeenblessure gelijk na de treffer het veld uit moest. Zijn vervanger Ponk hield zijn doel drie minuten schoon, want opnieuw Villa benutte een kans (2-0). Daarmee waren de krachtsverhoudingen goed uitgedrukt. Meer geluk was voor Utrecht ook niet verdiend geweest.