ROTTERDAM - Feyenoord hoefde donderdag in de Kuip niet al te diep te gaan voor de overwinning in de openingswedstrijd in groep A van het UEFA-bekertoernooi. De weerstand van Hearts was matig tot zwak. Zonder aanvalsleider De Vries, geveld door een ontstoken teen, kon de Schotse middenmoter de Rotterdammers amper pijn doen: 3-0.

Feyenoord, dat zeker geen grootse wedstrijd speelde, moest nog wel de Deense arbitrage dankbaar zijn. De thuisploeg kwam onrechtmatig op 1-0 en de Schotse gelijkmaker werd daarna onterecht afgekeurd. Gezien het spelbeeld was de zege, de vijfde op rij na de thuisnederlaag tegen FC Utrecht (0-3), niettemin dik verdiend. Kuijt scoorde twee keer.

Gullit ruimde in zijn basisteam verrassend een plaats in voor vleugelverdediger Zuiverloon. De pas 17-jarige debutant kreeg eerder dit seizoen amper twintig minuten speeltijd in de hoofdmacht. Toch liet Gullit zich al meer dan eens lovend uit over de jongeling, die door schoolverplichtingen nog lang niet alle trainingen van de A-selectie kan afwerken.

Zuiverloon

Zuiverloon verving aan de rechterkant Gyan, die afgelopen zondag bij Roda JC (0-2) op zijn beurt Song afloste. De laatste is volgens Gullit vermoeid door interlandverplichtingen met Zuid-Korea. Evenals in Kerkrade zat de Aziaat donderdag in de Kuip niet op de bank.

De keuze van Gullit voor Zuiverloon was moedig, maar minder gedurfd dan die misschien leek. De oud-international verwachtte geen echte vleugelspitsen bij Hearts, waardoor hij behoefte had aan een sterke en snelle opbouwer. Gyan bewees in Kerkrade, waar Roda JC met twee centrumspitsen speelde, dat hij daarvoor niet het meest geschikt is.

Feyenoord had de aanvallende impulsen van Zuiverloon, die aanvankelijk een ietwat nerveuze indruk maakte, niet echt nodig. De thuisclub was gevaarlijk genoeg door de vertrouwde acties van Kalou, Castelen en Kuijt. De ploeg van Gullit deed zich echter met een voorsprong van 1-0 bij de rust te kort. Bosschaart, Kuijt en Castelen lieten in de eerste helft grote kansen liggen.

Kuijt

Het doelpunt van Kuijt in de 21e minuut had Feyenoord te danken aan de Deense arbitrage. Scheidsrechter Poulsen en diens assistent zagen hinderlijk buitenspel van Saïdi over het hoofd. Een kwartier later blunderden de Denen opnieuw door een glaszuivere treffer van McKenna wegens vermeend buitenspel af te keuren.

Na de pauze slaagde het beperkte Hearts er niet in Feyenoord onder druk te zetten. Dankzij Goor, die in de 58e minuut koel scoorde uit een pass van Kalou, kwam de stand op 2-0. Zonder al te veel moeite kon de thuisploeg daarna de eerste groepszege veiligstellen. Uit een schitterende pass van Goor tikte Kuijt, die als enige aanvaller van Gullit het duel mocht uitspelen, de eindstand op het scorebord: 3-0.