Kyle Ebecilio heeft last van een zeldzame spier-zenuwaandoening. De middenvelder van FC Twente is enkele weken tot enkele maanden uit de roulatie.

Het gaat om het zeer zeldzame Syndroom van Guillian Barré, dat in Nederland slechts bij 150 tot 300 mensen voorkomt. "Dat is de meest waarschijnlijke diagnose", zegt clubarts Bas Peijs op de website van FC Twente. 

"Simpel gezegd is het een aandoening waarbij er sprake is van een afweerreactie van het lichaam tegen eigen zenuwcellen. Dus niet, zoals gebruikelijk, tegen virussen als koorts of diarree, maar ook tegen gezonde cellen", aldus Peijs.

De aandoening kwam aan het licht toen Ebecilio net als de andere spelers tijdens de voorbereiding de gebruikelijke medische tests doorliep. "Daarbij viel hij uit toon", zegt Peijs. "Niet alleen ten opzichte van zijn teamgenoten, maar ook ten opzichte van zijn resultaten uit eerdere jaren."

"Kyle klaagde ook over een tintelend gevoel, had minder kracht in zijn benen en last van zijn rug. Het zorgt bij Kyle voor motorische problemen in benen en voeten."

De middenvelder heeft een milde variant van het syndroom. Peijs: "De prognose is gelukkig goed. Hoe milder de vorm, hoe vlotter zijn herstel."

"Hoe lang het precies gaat duren, is moeilijk te zeggen, maar als ik een inschatting moet maken dan heb je het over meerdere weken tot enkele maanden. Dan is hij ook volledig hersteld en kan hij weer functioneren als voorheen."

Ebecilio werd in 2013 door Twente overgenomen van Arsenal. De geboren Rotterdammer werd vorig seizoen uitgeleend aan Nottingham Forest en ADO Den Haag.

"Natuurlijk maakte ik me zorgen. Ik voel nu opluchting", zegt Ebecilio. "Omdat ik weet wat er met me aan de hand is, dat het goed met me gaat komen. Ik bekijk het van dag tot dag, maar ben ervan overtuigd dat ik sterk terugkeer."

De competitie begint voor FC Twente op 6 augustus met een thuiswedstrijd tegen Excelsior.