De ethische commissie van de FIFA heeft Wolfgang Niersbach voor een jaar geschorst voor alle aan voetbal gerelateerde activiteiten. 

De voormalig voorzitter van de Duitse voetbalbond wordt verweten onvoldoende te hebben gereageerd nadat misstanden rond het WK-bid van 2006 aan het licht waren gekomen.

Niersbach, vooraanstaand bestuurder van de FIFA, was destijds vicevoorzitter van het organisatiecomité van het betreffende WK dat in Duitsland werd gehouden.

Na onderzoek bleek onlangs dat het organisatiecomité via via tien miljoen euro naar een rekening in Qatar had overgemaakt. Waarom bleef onduidelijk. Niersbach ondernam in deze zaak geen actie. Ook wordt hem belangenverstrengeling ten laste gelegd.

Overdreven

Niersbach zegt zich te beraden op juridische stappen. "Ik vind deze straf overdreven. Dit raakt mij heel hard", aldus de Duitser. 

Eerder erkende hij wel dat hij tijdig alle betrokken instanties over de omstreden betalingen op de hoogte had moeten stellen. "Ik heb gezegd dat me dat bijzonder spijt. Mijn inschatting was dat de commissie dat voldoende zou vinden."