Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Doping

Rio 2016 Dertien Russische sporters toch niet naar Spelen wegens dopingverleden

Dertien sporters uit de Rusissche ploeg voor de Olympische Spelen mogen vanwege hun dopingverleden toch nog niet afreizen naar Rio de Janeiro.
Door NU.nl

Aleksandr Zhukov, voorzitter van het Russisch olympisch comité, stelde dat aantal maandag bij nadat hij het eerst over acht sporters had. Russen die ooit zijn betrapt op doping zijn uitgesloten van deelname aan de Spelen.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot zondag Rusland geen collectieve schorsing op te leggen, ondanks het rapport over een door de staat gedirigeerd dopingssysteem.

Het IOC schoof de kwestie door naar de internationale federaties, die per sporter moeten beoordelen of die mag meedoen.

Later maandag werd bekend dat zeven Rusische zwemmers niet welkom zijn in Rio. Het is vooralsnog onduidelijk of zij tot de eerder genoemde dertien sporters vallen die niet naar Brazilië afreizen.

De Russische zwembond besloot zelf om vier sporters terug te trekken, onder wie Yulia Efimova, die op de Spelen in Londen brons pakte op de 200 meter schoolslag. De mondiale federatie FINA verbood drie Russen die met naam werden genoemd in het onderzoeksrapport van de Canadese jurist Richard McLaren ook om naar Rio te gaan.

Tennissers en ruiters

De tennisbond ITF maakte zondag al direct bekend dat de acht geselecteerde Russen naar Rio mogen en ook de vijf Russische ruiters kregen maandag groen licht.

Zhukov verwacht dat binnen enkele dagen duidelijk is hoeveel landgenoten naar de Spelen gaan. De ploeg vliegt donderdag naar Brazilië.

De Russen maakten tevens bekend dat Vitaly Smirnov, oud-vicevoorzitter van het IOC, de onafhankelijke commissie gaat leiden die de problemen in het Russische antidopingsysteem moet onderzoeken. Verder komen er vooral buitenlandse experts in die commissie.

68 atleten

Zhukov maakte afgelopen week bekend dat de Russische ploeg voor Rio bestaat uit 387 sporters. Dat was toen nog inclusief de 68 atleten die tevergeefs hun schorsing door de internationale atletiekfederatie aanvochten bij het internationaal sporttribunaal CAS.

De Spelen gaan vrijdag 5 augustus van start. De 28e editie van de Zomerspelen eindigt op 21 augustus met de sluitingscermonie in Maracanã.


Lees meer over:

Dopingrio 2016

Aanbevolen artikelen