Stijn Schaars is maandag gepresenteerd bij sc Heerenveen. De 32-jarige middenvelder komt transfervrij over van PSV, waar zijn contract na drie seizoenen afliep.

Schaars tekent een contract voor twee jaar, met een optie voor een derde seizoen. De 23-voudig Oranje-international speelde eerder bij Vitesse, AZ en Sporting Portugal.

Bij PSV had Schaars afgelopen seizoen Andres Guardado en Jorrit Hendrix voor zich. Mede daardoor kwam hij niet verder dan twaalf competitieduels voor de landskampioen. De jaargang daarvoor kwam Schaars vanwege een zware knieblessure slechts twee keer in actie.

Schaars trainde de afgelopen weken in afwachting van een nieuwe club wel mee in Eindhoven, maar ondertussen was er al contact met Heerenveen. 

"Een week of vijf geleden heb ik voor het eerst met de nieuwe trainer Jürgen Streppel gesproken", vertelde Schaars maandag bij zijn presentatie. "Ik heb het toen even laten bezinken en daarna kreeg ik steeds meer het gevoel dat Heerenveen de juiste keuze is."

Doorslag

Schaars is de derde aanwinst voor Streppel, die hem graag wilde vastleggen. "Dat de trainer mij heel graag wilde hebben heeft voor een belangrijk deel de doorslag gegeven", vertelde Schaars. "Ik had nog wel wat andere opties, maar Heerenveen was resoluut."

Eerder haalde de club al Wouter van der Steen (Helmond Sport) en de Iraans international Reza Ghoochannejhad (Charlton Athletic).

Pele van Anholt en Joey van den Berg vertrokken uit het Abe Lenstra Stadion.