Het internationaal olympisch comité (IOC) sluit Rusland niet uit voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Wel zijn er strenge voorwaarden verbonden aan Russische sporters om deel te mogen nemen aan de Spelen. 

Het IOC maakte het nieuws zondag in een verklaring bekend. 

Elke sporter moet individueel kunnen aantonen 'schoon' te zijn. De verschillende internationale sportbonden moeten vervolgens hun oordeel vellen over deelname van de sporter. De internationale tennisbond liet zondag als eerste weten dat de zeven geplaatste tennissers uit Rusland mogen deelnemen in Rio de Janeiro.

De belangrijkste voorwaarde voor deelname aan de Spelen is dat sporters moeten aantonen buiten Rusland op doping gecontroleerd te zijn. Ook Russische sporters die al eens geschorst werden wegens dopinggebruik en hun straf reeds hebben uitgezeten, zijn niet welkom in Rio.

Het IOC kondigde ook 'rigoureuze extra dopingtesten buiten competitie' aan voor Russische sporters. Russen die bij deze controles om welke reden dan ook verstek laten gaan, worden uitgesloten van deelname aan de Spelen.

WADA 

Het mondiale antidopingbureau WADA drong maandag aan op een algehele schorsing van Rusland, nadat de Canadese onderzoeker Richard McLaren had geconcludeerd dat in het land jarenlang sprake was van een door de staat aangestuurd dopingsysteem die tal van sporten omvatte. Bij de Winterspelen van 2014 in Sochi werd er op grote schaal gefraudeerd met urinestalen van Russische deelnemers.

"WADA is teleurgesteld dat het IOC geen gehoor heeft gegeven aan de aanbevelingen van het bestuur, die gebaseerd waren op de uitkomsten van het onderzoek van Richard McLaren", zei de voorzitter, uren nadat het IOC zijn opzienbarende besluit had genomen.

Namen van sporters en functionarissen die voorkomen in het rapport van het WADA, mogen sowieso niet naar Rio, aldus het IOC zondag.

Het IOC belegde dinsdag een telefonisch spoedberaad, maar wilde toen nog geen beslissing nemen over een collectieve schorsing.

Zaterdagavond meldde de Britse krant Daily Mail nog dat het IOC zou hebben besloten om alle Russische sporters te weren van de Spelen in Rio.

Atleten

Eerder werden Russische atleten nog uitgesloten van deelname aan de Spelen door atletiekunie IAAF. Donderdag verloren de atleten een hoger beroep bij sporttribunaal CAS. De uitspraken van het IOC veranderen hier verder niets meer aan. 

Alleen Russen die aangetoond hebben dat ze buiten eigen land op doping getest zijn, mogen onder neutrale vlag deelnemen aan de Spelen.

De Zomerspelen in Brazilië beginnen op vrijdag 5 augustus. De sluitingsceremonie is op zondag 21 augustus.