Ook Wout Poels kon zaterdag juichen toen zijn ploegmaat en geletruidrager Chris Froome in Morzine veilig over de finish kwam in de voorlaatste rit van de Tour de France.

"Het is een geweldig gevoel dat de zege binnen is, de ontlading was heel groot toen we over de streep kwamen", aldus Poels in het hotel van Team Sky

Froome kwam in de twintigste etappe samen met zijn ploeggenoten Poels, Geraint Thomas, Sergio Henao en Mikel Nieve binnen op enkele seconden van de andere klassementsrenners.

Met alleen zondag nog de slotrit naar Parijs is de Brit met een voorsprong van ruim vier minuten praktisch zeker van zijn tweede Tourzege op rij en zijn derde in totaal.

"Het is toch wel uniek dat het twee jaar achter elkaar lukt", aldus Poels, die er vorig jaar ook bij was. "Zo'n tweede overwinning is heel speciaal, maar ik wil niet zeggen dat hij mooier is dan die van vorig jaar."

Team Sky en Froome kwamen in de laatste Alpenetappe amper in de problemen. "Gelukkig niet, het ging wat makkelijker dan gedacht. Het was koud en het regende hard, maar we hadden alles goed onder controle. Na de valpartij van Chris vrijdag was het nog even afwachten hoe hij ervoor stond, maar hij was gelukkig goed genoeg."

Bescheiden

Poels was zeker in de laatste twee weken van grote waarde voor Froome, die hem vrijdag na de finish van de voorlaatste bergrit symbolisch een schouderklopje gaf. 

De Limburger, die veel tijd verloor in de eerste week en daardoor als 28e zal eindigen in het klassement, blijft bescheiden over zijn eigen rol.

"Misschien was mijn bijdrage dit jaar groter dan vorig jaar, maar uiteindelijk is het een teamprestatie. Ik heb mijn steentje bijgedragen, net als de andere jongens van de ploeg. Chris moet het toch altijd afmaken, ik ben daar een klein onderdeeltje van."

Poels geeft na enig aandringen wel toe dat hij een "heel goede Tour" heeft gereden. "Op sleutelmomenten was ik er om Chris bij te staan. Het is mooi dat ik daar de waardering voor krijg."

Kopman

De winnaar van Luik-Bastenaken-Luik kreeg deze Tour door zijn sterke optreden tientallen keren de vraag wanneer hij zelf een keer kopman zal zijn in een grote ronde. 

"Ik kan niet meer bijhouden hoe vaak dat gevraagd is, ook veel buitenlandse media willen het weten", glimlacht Poels.

"Ik zou heel graag een keer kopman willen zijn. Het liefst in de Tour, maar dat gaat 'm waarschijnlijk niet worden. Maar de Giro of de Vuelta vind ik ook prima. Ik krijg hier bij Team Sky wel mijn kansen, daar maak ik me niet heel druk om."

De klimmer wil eerst genieten van de Tourzege van Froome. "Zondagavond nemen we zeker een biertje. En misschien vanavond ook al wel."