Laurens ten Dam kwam naar de Tour om Warren Barguil bij te staan, maar nu zijn kopman is weggezakt in het klassement, gaat de 35-jarige klimmer vrijdag en zaterdag in de laatste twee bergetappes proberen mee te zitten in de kopgroep.

"Op de rustdag van dinsdag hebben we de knop omgezet", aldus Ten Dam in gesprek met NU.nl. "Dat is voor mij ook even omschakelen, want ik ben in principe gehaald om Warren te helpen."

In de eerste twee weken stond Barguil mede door de hulp van zijn ploegmaat nog kort in het klassement, maar de Fransman verloor in de bergrit van zondag veel tijd en staat daardoor nu twintigste op iets minder dan een halfuur van de top tien. 

Bij Giant-Alpecin is het devies voor de klimmers Ten Dam, Barguil, Simon Geschke en Georg Preidler daarom om vrijdag en zaterdag in de laatste twee Alpenetappes aan te vallen.

"Dat is zeker de insteek, maar aanvallen is makkelijker gezegd dan gedaan", stelt Ten Dam. "Ik zei het donderdagochtend nog tegen mijn pa: 'Er willen vrijdag natuurlijk heel veel renners meezitten'. Hier rijdt de wereldtop en de wereldtop probeert ook in de kopgroep te komen."

Tevergeefs

De Groninger, die na achttien ritten 59e staat in het klassement, probeerde woensdag in de eerste Alpenetappe tevergeefs in de juiste ontsnapping te komen. 

"Daar baalde ik van. Maar het is niet zo dat als je één dag probeert mee te springen, dat je dan ook direct meezit. Je moet weer even dat gevoel terugkrijgen."

"Ik hoop dat ik de komende twee dagen goed genoeg ben om in de kopgroep te komen. Ik heb misschien nog twee bergritten in de Tour te gaan in mijn carrière - ik ga na de Tour met mijn vrouw bespreken of ik nog een jaar doorga - en in die twee etappes ga ik in ieder geval alles geven."

Mollema

Met twee ritzeges voor Tom Dumoulin is de Ronde van Frankrijk voor Giant-Alpecin sowieso al geslaagd. Ten Dam hoopt bovendien dat zijn voormalig ploeggenoot Bauke Mollema het podium zal bereiken in Parijs.

"Het is onwijs knap wat Bauke dit jaar doet. In 2013 moest ik nog op kop rijden voor hem op de Mont Ventoux en nu reed hij daar alleen naar Froome en Porte toe, dus hij heeft wel serieus een stap gemaakt."

"Ik heb best wel een goede band met Bauke, we spreken elkaar regelmatig in het peloton en appen af en toe. Ik gun hem alle goeds en andersom is dat hetzelfde."

"Als hij het podium haalt, dan ben ik heel blij voor hem. Voor iedereen in Nederland zou het mooi zijn als Bauke in de top drie eindigt."