Oranje onder-19 heeft zich donderdagavond niet weten te plaatsen voor het WK van 2017 in Zuid-Korea. De ploeg van Aron Winter verloor het spectaculaire play-offduel met Duitsland, dat na strafschoppen zegevierde.

Na de reguliere speeltijd stond het 2-2 in Sandhausen. Beide ploegen scoorden in de verlenging eenmaal, maar in de strafschoppenserie trok Duitsland aan het langste eind. Abdelhak Nouri en Michel Vlap schoten tegen de lat.  

De wedstrijd tegen Duitsland was de laatste kans voor Oranje om zich te kwalificeren voor het WK onder-20 van volgend jaar. Op het EK wist Nederland zich namelijk niet te plaatsen voor de halve finale, onder meer door een forse nederlaag tegen Frankrijk: 5-1.

De laatste keer dat Oranje onder-19 actief was op een mondiaal eindtoernooi was in 2005. Dat WK werd in Nederland gehouden en schreef Argentinië op zijn naam. 

Een overwinning tegen Duitsland was nodig om voor het eerst in twaalf jaar weer op een WK te staan, maar de ploeg van Winter maakte geen enkel moment in de reguliere speeltijd aanspraak op de zege.

Dominantie

Duitsland kreeg de meeste kansen en stond bij rust ook verdiend met 1-0 voor. Oranje daarentegen wist in de eerste helft nog geen enkel schot te produceren. Coach Winter besloot na 45 minuten in te grijpen met een dubbele wissel, maar ook invallers Jurich Carolina en Sam Lammers konden het spelbeeld in de tweede helft niet veranderen. 

De kansen waren voor Duitsland en Oranje moest vooral tegenhouden. Tot tweemaal toe werd een bal van de lijn gehaald. Toch was het Nederland dat in de tweede helft tot scoren kwam. Nouri mocht net buiten het strafschopgebied aanleggen voor een vrije trap en de Ajacied schoot onberispelijk binnen: 1-1.

De gelijkmaker leidde uiteindelijk een spectaculaire slotfase in, want Oranje kwam vijf minuten voor tijd op een 2-1 voorsprong. Invaller Dennis van der Heijden liep zich goed vrij en kopte een voorzet van Nouri knap binnen. 

Slotfase

Even leek Oranje tegen de verhouding in alsnog aan het langste einde te trekken en een WK-ticket te veroveren, maar de wedstrijd duurde te lang voor de ploeg van Winter. Duitsland voerde de druk op en dat resulteerde diep in de blessuretijd in de 2-2. 

Duitsland kwam in de daaropvolgende verlenging voor de tweede keer in de wedstrijd op voorsprong, maar wederom toonde Nederland veerkracht. Een diepe bal werd goed ingeschat door Lammers, die na 111 minuten spelen de 3-3 binnentikte. 

Beide ploegen kregen nog grote kansen in de slotfase van de verlenging, maar strafschoppen moesten uitsluitsel bieden. Daarin bleek Duitsland de sterkste na missers van Nouri en Vlap, waardoor Oranje onder-19 volgend jaar wederom ontbreekt op een WK.