De Russische sportminister Vitali Mutko heeft olympische atleten opgeroepen de hulp van de burgerrechter in te roepen om de schorsing van de internationale atletiekfederatie IAAF ongedaan te maken.

"Het is tijd om de burgerrechter in te schakelen'', zei Mutko donderdag nadat het internationale sporttribunaal CAS de schorsing van de IAAF handhaafde, waardoor er op de Olympische Spelen volgende maand in Rio de Janeiro geen atleten onder de Russische vlag mogen uitkomen.

Die uitspraak schaadt volgens Mutko de rechten van schone sportlieden. De minister ligt zelf ook onder vuur omdat hij op de hoogte zou zijn geweest van het massale door de staat gestuurde gebruik van doping binnen de Russische atletiek. Toch piekert hij er niet over af te treden. 

"Ik dien de staat en dat blijft zo", zei hij. Over zijn ontslag moeten president Vladimir Poetin en premier Dmitri Medvedev maar oordelen, vindt Mutko.

Isinbajeva

Polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva is ook verbolgen over de uitspraak van het CAS. De tweevoudig olympisch kampioene meent dat de ''zogenaamd schone buitenlandse atleten opgelucht zullen ademhalen om in onze afwezigheid hun pseudo-gouden medailles te winnen''.

De 34-jarige Isinbajeva zegt haar hoop gevestigd te hebben op IOC-voorzitter Thomas Bach.