De regels over radiocommunicatie in de Formule 1 zijn wederom aangescherpt. Dat is naar aanleiding van de commotie rondom WK-leider Nico Rosberg op Silverstone.

Teams mogen alleen waarschuwen voor een probleem als de coureur een bezoek brengt aan de pit, iets wat extra tijd kost.

Aanpassingen bedoeld om de prestatie van de bolide te verbeteren zijn voortaan niet meer toegestaan, meldt de internationale autosportfederatie FIA.

Rosberg kreeg op Silverstone via de boordradio van zijn team Mercedes te horen wat hij moest doen met de problemen aan zijn versnellingsbak. Omdat coureurs geen hulp mogen krijgen vanaf de pitmuur, kreeg Rosberg een tijdstraf van tien seconden.

Door de fout van Mercedes en Rosberg eindigde Max Verstappen op de tweede plaats op Silverstone. De Nederlander had maar twee seconden achterstand op Rosberg en legde daardoor uiteindelijk beslag op de tweede plaats.

Mercedes ging in beroep, maar trok dat later in.

Detectiesysteem

De FIA gaat op de Hungaroring ook scherp letten op uitstapjes van coureurs buiten de baan, vooral bij de bochten 4 en 11. Er wordt een detectiesysteem gebruikt om erop toe te zien dat de coureurs met vier wielen op de baan blijven.

De laatste races was er volgens de FIA te veel gedoe rond het afsnijden van bochten omdat coureurs te ver over de randstenen reden, zoals in Oostenrijk en Groot-Brittannië.

Lewis Hamilton raakte op Silverstone aanvankelijk zijn snelste kwalificatietijd kwijt omdat hij te ver buiten de baan was geraakt, maar pakte in een nieuwe poging alsnog de polepositie.

In enkele bochten op de Hungaroring zijn ook hogere randstenen aangebracht om de coureurs te helpen herinneren aan de begrenzing van het circuit.

Boordradio

Een maand geleden pleitte Mercedes-teambaas Toto Wolff nog voor versoepeling van de regels voor de boordradio. 

De regel gaat direct in en geldt zondag al bij de Grand Prix van Hongarije op de Hungaroring. 

Rosberg verdedigt in Hongarije zijn koppositie in de WK-stand. Hij heeft één punt meer dan zijn Britse teamgenoot Hamilton. Verstappen bezet de zesde plaats.

De GP van Hongarije begint zondag om 14.00 uur.