Usain Bolt is blij dat het internationale sporttribunaal CAS de schorsing voor Russische atleten voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gehandhaafd heeft. De Jamaicaanse sprinter vindt het een krachtig signaal.

"Dit is een duidelijke boodschap. Als je de boel bedriegt en tegen de regels in gaat, nemen we serieuze maatregelen", zei de 29-jarige Bolt donderdag op een persconferentie in Londen, waar hij meedoet aan de Diamond League.

"Hopelijk schrikt deze schorsing af. Wij willen allemaal een schone sport."

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft Rusland geschorst vanwege de diepgewortelde dopingcultuur in het land. Bolt moest twee uur later op een persconferentie vooral daarover vragen beantwoorden.

"Regels zijn regels, ik maak die niet'', zei de zesvoudig olympisch kampioen, die een pleister op zijn arm had na een dopingcontrole in donderdagochtend. 

"Als de mensen die het voor het zeggen hebben vinden dat de hele ploeg geschorst moet worden, dan zij dat zo. Doping is heel slecht voor de atletiek, dus als iemand daarvoor straf krijgt, steek ik mijn duimen omhoog. We willen de sport schoon houden, dat is de boodschap."

Video: Bolt noemt dopingschorsing Russische atleten 'duidelijk signaal' 

Blessure

Bolt vertelde ook nog over zijn fysieke toestond. Hij zei hersteld te zijn van de hamstringblessure die hij begin deze maand opliep bij de Jamaicaanse trials. "Ik voel me goed, mijn dokter heeft goed werk verricht. Ik ben in vorm, ik heb nu alleen wedstrijdritme nodig.''

De wedstrijd in Londen is voor Bolt de laatste voorbereiding op de Spelen. Hij loopt in de Britse hoofdstad zijn eerste 200 meter van dit seizoen. In Rio wil hij voor de derde keer goud pakken op de 100, 200 en 4x100 meter. "Ik kijk er naar uit om daar te lopen. Ik wil er voor het oog van de hele wereld een mooie show van maken in Rio." 

"Het worden mijn laatste Spelen en ik wil in Rio geschiedenis schrijven. Ik heb een kleine tegenslag gehad, maar verder verloopt het seizoen goed voor mij. Ik ben blij met de progressie die ik boek."

Schippers

Dafne Schippers, die ook in actie zal komen in Londen, schoof na Bolt aan voor een persconferentie. De 24-jarige Nederlandse werd ook gevraagd naar de schorsing voor Rusland.

"We zijn hier voor een schone sport", zei Schippers. "De diverse organisaties werken er hard aan om dat voor elkaar te krijgen."

Net als voor Bolt is de Diamond League de laatste wedstrijd van Schippers voor de Spelen in Rio, die op 5 augustus van start gaan. De sluitingsceremonie is op zondag 21 augustus.