De Russische minister van Sport Vitaly Mutko is teleurgesteld over de uitspraak donderdag van het CAS. Het internationale sporttribunaal wees een hoger beroep af, waardoor er komende maand definitief geen atleten onder de Russische vlag actief zijn in op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

''Ik vind dit besluit zeer spijtig'', zegt Mutko tegen persbureau Interfax. ''Helaas is er een precedent getrokken voor collectieve verantwoordelijkheid wegens dopinggebruik van individuele sporters.''

Volgens de minister gaat Rusland onderzoeken welke juridische mogelijkheden er nog resteren. ''De dingen kunnen niet zo blijven zoals ze nu zijn'', aldus Mutko.

Het wereldantidopingagentschap WADA concludeerde in een onderzoek in november dat er in Rusland sprake was van massaal door de staat georganiseerd gebruik van doping onder atleten. Het is de eerste keer in de sportgeschiedenis dat een land in een gehele tak van sport is geschorst voor de Spelen wegens massaal dopinggebruik.

Isinbayeva

Polsstokhoogspringster Elena Isinbayeva noemde het besluit van het CAS ''een begrafenis van de atletiek''. Ze werd in Londen olympisch kampioen en trad op als voorvechtster van de niet positief bevonden Russische atleten die naar de Spelen wilden.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov stelde ''het spijtig te vinden dat het CAS een beslissing heeft genomen die betrekking heeft op alle atleten.'' Volgens Rusland is de straf onrechtvaardig voor de atleten die niet op doping betrapt zijn. 

De Olympische Spelen in Rio beginnen op 5 augustus.