Peter Bosz constateerde woensdag tevreden dat Ajax progressie boekt, maar over de gehele oefencampagne is de nieuwe trainer ronduit ontevreden.

Het B-elftal van de Amsterdammers won woensdagmiddag in Frankrijk met 2-0 van de Franse derdedivisionist AS Beziers. 's Avonds werd topclub Olympique Marseille door de eerste keus van Bosz op een 2-2 gelijkspel gehouden.

"Het was een goede dag voor ons", zegt Bosz op de website van Ajax. "Omdat de meeste jongens voor het eerst negentig minuten in de benen kregen. Maar vooral omdat we eindelijk progressie lieten zien. Met name in de eerste helft van de tweede wedstrijd."

''Toen zag ik een Ajax waar we naartoe willen. We zetten hoog druk en speelden in balbezit goed. We creëerden veel kansen, we hadden er zeker drie in mogen schieten.''

''Je leert ook dat je in een fase waarin zij vroeg druk zetten, je snel twee goals tegen krijgt. We zetten ook een paar keer een seconde te laat druk, waardoor een goede ploeg als Marseille er doorheen speelt.''

Dieptepunt

Ajax kon zijn eerste vier oefenduels dit seizoen niet winnen. Dieptepunt was een 2-2-gelijkspel tegen stadgenoot AFC. Daarom was Bosz blij dat Kasper Dolberg kort voor tijd de gelijkmaker aantekende tegen Olympique. 

''Voor de spelers was dat wel belangrijk. Ik kijk zelf nog wel door het resultaat heen in de voorbereiding.''

''Straks wil ik alleen maar winnen, maar nu zijn we bezig om een manier van voetballen weg te zetten. Vandaag zag ik eindelijk dat die manier van voetballen erin begint te komen. Met hoog en agressief drukzetten en snel de bal terugveroveren als we die kwijt zijn.''

Toch bestempelde Bosz de voorbereiding van Ajax als "onvoldoende". ''Niet alleen vanwege de resultaten, maar ook het voetbal was gewoon niet goed. Ik vond ons tegen AA Gent (2-0 verlies, red.) al iets beter en vandaag was het wéér een stuk beter. Ik denk dat we op de goede weg zijn.''

PAOK

Ajax speelt dinsdag de eerste wedstrijd in de voorronde van de Champions League. Het Griekse PAOK is in de Amsterdam Arena de tegenstander.

De wedstrijd tegen Marseille gold als laatste test. Bosz hield de tegen PAOK geschorste Nemanja Gudelj aan de kant. Ook de licht geblesseerden Riechedly Bazoer, Amin Younes en Lasse Schöne ontbraken.

Op het middenveld speelden daardoor Donny van de Beek en Jairo Riedewald. Nick Viergever vormde met Joël Veltman het centrale duo achterin. Aankoop Mateo Cassierra en de 18-jarige Kasper Dolberg stonden in de voorhoede.

Riedewald kijkt hoopvol vooruit naar de wedstrijd tegen de Grieken. "Conditioneel hebben we het 55, misschien 60 minuten goed volgehouden. Volgende week moeten we knallen tegen PAOK, het liefst negentig minuten. Ik heb er alle vertrouwen in."

Opstelling Ajax tegen Marseille
Cillessen; Tete, Veltman, Viergever, Dijks; Klaassen, Riedewald, Van de Beek; El Ghazi, Dolberg (87. Becker), Cassierra.