Wielrennen

'Mollema voelt dat Trek-Segafredo volledig vertrouwen in hem heeft'

Het geloof van Trek-Segafredo in de kwaliteiten van Bauke Mollema is volgens teambaas Luca Guercilena een belangrijke verklaring voor het feit dat de Nederlander momenteel beter dan ooit presteert in de Tour de France.

"Ik denk dat we hem vooral het volledige vertrouwen hebben gegeven", aldus Guercilena, die Mollema anderhalf jaar geleden overnam van Belkin, het huidige Lotto-Jumbo.

"Dat betekent dat hij we hem niet onder druk hebben gezet toen hij vorige maand in de Dauphiné moest lossen omdat hij wat ziekjes was. We weten namelijk dat hij altijd alles geeft wat hij in zich heeft. Ik denk dat Bauke voelt dat het team echt in hem gelooft en dat we hem volledig steunen."

De 29-jarige Mollema gaat de laatste vijf dagen van de Tour in als de nummer twee van het klassement, op 1 minuut en 47 seconden van geletruidrager Chris Froome. Vorig jaar eindigde hij in zijn eerste jaar als kopman van Trek nog als zevende in de Parijs.

Volgens Guercilena is de progressie van de Groninger ook te danken aan zijn toegenomen leiderschapskwaliteiten. "Bauke heeft meer zelfvertrouwen en meer capaciteiten om zijn ploeggenoten te sturen. Dat is een extra stap die hij dit jaar gemaakt heeft."

"In de koers geeft hij daardoor het gevoel aan zijn teamgenoten dat er echt een leider is voor wie ze kunnen werken. Dat is het belangrijkste dat hij voor elkaar heeft gekregen."

Contract

Voor Guercilena was het dan ook geen lastige beslissing om vlak voor de Ronde van Frankrijk het aflopende contract van de Nederlander met twee jaar te verlengen.

"Dat hebben we gedaan omdat we hem waarderen als professional en als persoon. Bauke is een stabiele, solide renner. We wisten dat hij het goed kon doen in grote rondes, al is een voorlopige tweede plaats in de Tour natuurlijk wel heel mooi."

"Maar we willen graag met beide voeten op de grond blijven. We zijn blij met wat we nu hebben en we kijken ernaar uit om nog beter te worden in de komende dagen, maar we weten ook dat het ons doel voor de Tour was om in de top vijf te eindigen."

Dumoulin

Guercilena, die in het verleden onder meer coach was van Fabian Cancellara bij de opleidingsploeg van Mapei en jarenlang als ploegleider fungeerde bij QuickStep, ziet het niet als toevalstreffer dat na Tom Dumoulin in de Vuelta en Steven Kruijswijk in de Giro nu weer een Nederlander meedoet in de top van het klassement in een grote ronde.

"Er is duidelijk een goede opleiding in Nederland en deze renners zijn daar het product van. Ik denk dat de fietscultuur in Nederland ontzettend helpt, maar ik denk ook dat de methodes die ze gebruiken echt helpen om jonge renners te ontwikkelen."

"In bijvoorbeeld Italië ligt er al zoveel druk op junioren en de beloften, dat ze 'ontploffen' als ze professional worden", vervolgt de Italiaan. "Mijn indruk is dat ze in Nederland jonge renners meer ontspannen laten rijden dan in andere landen."

Mollema is daarvan een extreem voorbeeld, omdat hij pas op zijn achttiende zijn eerste koers reed.

"Misschien geeft me dat wel een voordeel ten opzichte van renners die al langer in de sport zitten", stelt Mollema zelf. "Ik ontdek nog steeds nieuwe dingen, heb nog steeds het gevoel dat ik me ontwikkel. Ik denk dat ik nog steeds beter kan worden in de komende jaren, dus dat is iets om naar uit te kijken."

Lees meer over:
Tip de redactie