Marianne Vos heeft dinsdag haar derde ritzege geboekt in de Ronde van Thüringen.

De Brabantse uit de ploeg van Rabo-Liv won dinsdag de sprint van een groepje met acht rensters aan het slot van de heuvelachtige vijfde etappe in Greiz, na een wedstrijd over 99 kilometer.

Ze klopte de Italiaanse Elena Cecchini (tweede) en Annemiek van Vleuten (derde). Vos won eerder al de eerste en derde etappe in Duitsland.

Ellen van Dijk, die maandag de leiding nam in het algemeen klassement door de tijdrit te winnen, miste de aansluiting met de eerste acht die in de linke afdaling naar de finish waren weggereden uit het peloton.

Van Dijk wist het verlies echter te beperken en blijft draagster van de gele trui. In het algemeen klassement is haar voorsprong op nummer twee Van Vleuten dertien seconden, op nummer drie Vos dertig seconden.

Feest

De Ronde van Thüringen is een serieuze test voor Vos in de voorbereiding op de Olympische Spelen. Bij Rabo-Liv is de stemming na drie etappezeges uitstekend.

"Het is vooral een feest om iedere dag te kunnen constateren dat het steeds beter gaat. Zowel collectief als met Marianne", concludeerde ploegleider Eric van den Boom, die Vos ook nog kans geeft op de eindzege. "Maar alles wat er nog bij komt, is een bonus."