Rio 2016

Rusland weigert Mutko uit functie te ontheffen vanwege dopingschandaal

De Russische minister van Sport Vitaly Mutko wordt door zijn land niet tijdelijk uit zijn functie ontheven naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek van het antidopingagentschap WADA naar de dopingproblematiek in Rusland.

Het WADA bevestigde maandag dat het Russische ministerie van Sport massaal dopinggebruik onder Russische sporters aanstuurde in de aanloop naar en tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi.

Mutko wordt echter niet geschorst omdat hij in het rapport niet wordt genoemd als de werkelijke dader, zo laat Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dinsdag aan het Russische persbureau TASS weten.

"Mutko is in het rapport van het WADA niet genoemd als de persoon die achter de wandaden zat, waar andere personen wel van verdacht worden. Mutko wordt niet genoemd als de werkelijke dader", aldus Peskov.

Schaduwlab

De Canadees Richard McLaren, die in opdracht van het WADA onderzoek deed, noemde de beschuldigingen van Grigory Rodchenkov maandag geloofwaardig.

Het voormalige hoofd van het dopinglaboratorium in Moskou onthulde enkele maanden geleden in The New York Times dat Russische sporters, onder wie vijftien medaillewinnaars, doping kregen tijdens de Winterspelen van 2014 in Sochi. Hun besmette urinemonsters werden door leden van de geheime dienst vervangen door 'schone' exemplaren, die maanden eerder waren afgenomen.

Het dopinglab in Sochi werkte met een 'schaduwlab' pal naast het echte lab. De besmette urinebuisjes verdwenen via een gat in de muur en werden dan vervangen door schone exemplaren.

Weren

Het WADA wil nu dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) alle Russische sporters van de Olympische Spelen en ook van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro weert. Peskov zegt dat de Russische atleten desondanks doorgaan met trainen.

"Rusland en het Russische team maken zich klaar voor de Spelen. Wij staan volledig achter olympische gedachte, maken deel uit de de olympische familie en willen niet dat de olympische beweging geschaad wordt door dergelijke situaties."

Tip de redactie