Rio 2016

Waterpolosters mogelijk toch naar Rio bij schorsing Rusland

De Nederlandse waterpolosters kunnen mogelijk toch deelnemen aan de Olympische Spelen komende maand in Rio de Janeiro.

De ploeg van bondscoach Arno Havenga is de eerste reserve voor Rio 2016. Indien het Internationaal Olympisch Comité (IOC) overgaat tot een algehele schorsing van Rusland vanwege het omvangrijke dopingschandaal, mag Oranje de opengevallen plaats innemen.

Havenga liet dinsdag in De Telegraaf weten dat hij voor de zekerheid alvast maar een programma voor de nationale ploeg heeft opgesteld indien het IOC de Russen daadwerkelijk in de ban doet.

Het hoofdbestuur van het IOC houdt dinsdag spoedberaad naar aanleiding van de schokkende conclusies in een rapport van de Canadese jurist Richard McLaren over de systematische dopingfraude door de Russen bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014.

Kwalificatie

Oranje liep in maart op het OKT in Gouda plaatsing voor de Olympische Spelen mis. De beslissende wedstrijd tegen Spanje ging met 10-7 verloren. 

Als Nederland in Rio de plaats van Rusland mag innemen, dan komen de waterpolosters in Poule A terecht, met gastland Brazilië, Australië en Italië.

In 2008 wonnen de Nederlandse vrouwen nog goud op de Spelen in Peking. Voor het olympisch toernooi van 2012 in Londen wist Oranje zich niet te plaatsen.

Volgens Havenga is zijn ploeg fit genoeg om bij Rio 2016 waardig te kunnen presteren. ''Als ik het zo inschat zitten we op 70 procent van ons kunnen. Mentaal zijn we in elk geval frisser dan we ooit hadden kunnen zijn. We hebben straks helemaal niets te verliezen.''

Lees meer over:
Tip de redactie