Onderzoek toont aan dat Russische staat dopinggebruik stuurde in Sochi

Onderzoek van het antidopingagentschap WADA bevestigt dat het Russische ministerie van sport massaal dopinggebruik onder Russische sporters stuurde in aanloop naar en tijdens de Olympische Winterspelen in 2014 in Sochi.

Dat vertelde de Canadese onderzoeker Richard McLaren maandag op een persconferentie in Toronto waar hij de resultaten bekendmaakte van zijn onderzoek, dat hij sinds mei in opdracht van het WADA deed.

McLaren bevestigt in zijn rapport de beschuldigingen van Grigory Rodchenkov, het voormalige hoofd van het dopinglaboratorium in Moskou.

Het WADA doet een duidelijke aanbeveling aan het Internationaal Olympisch Comité: weer alle Russische sporters van de Olympische Spelen en ook van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. WADA vindt ook dat vertegenwoordigers van de Russische regering niet welkom zijn in Rio.

Rodsjenkov onthulde enkele maanden geleden in de New York Times dat Russische sporters, onder wie vijftien medaillewinnaars, doping kregen tijdens de Winterspelen van 2014 in Sochi. Hun besmette urinemonsters werden door leden van de geheime dienst vervangen door 'schone' exemplaren, die maanden eerder waren afgenomen.

Video: 'Russische overheid steunde dopingprogramma'

Schaduwlab

Het dopinglab in Sotsji werkte met een 'schaduwlab' pal naast het echte lab. De besmette urinebuisjes verdwenen via een gat in de muur en werden dan vervangen door schone exemplaren. McLaren betitelde het verhaal van Rodsjenkov als geloofwaardig en noemde de bevindingen in zijn rapport zeer betrouwbaar.

Tussen 2012 en 2015 werden minstens 643 positieve dopingtesten verdoezeld, zo bleek uit het rapport van het WADA.

Volgens McLaren speelde staatssecretaris van Sport, Joeri Nagornich, een sleutelrol. Hij bepaalde welke sporters beschermd moesten worden en welke niet. De jurist spreekt in zijn rapport zelfs van een staatsgestuurd dopingsysteem dat al na de Winterspelen in 2010 in Vancouver in werking trad en dat bijna alle sporten behelsde.

Vooruitlopend op de presentatie van het onderzoek van McLaren stuurden het Amerikaanse en het Canadese antidopinglab een uitgelekte brief aan het mondiale dopingbureau WADA, waarin geëist wordt dat Rusland wordt uitgesloten van de Spelen in Rio.

De sportbonden van Duitsland, Japan en Nieuw-Zeeland zouden net als atletenorganisaties achter de brief staan.

IOC

Door de uitkomsten van het rapport is de kans groot dat er nu daadwerkelijk geen Russische sporters mogen deelnemen in Rio. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kondigde maandag kort na de bekendmaking van de resultaten van het onderzoek een telefonisch spoedberaad aan van het dagelijks bestuur aan, waarin de eerste voorlopige maatregelen en sancties worden bepaald.

In de atletiek mogen er in Rio sowieso geen sporters deelnemen onder de Russische vlag, nadat daar al eerder werd aangetoond dat er sprake was van massaal dopinggebruik.

De Spelen in Rio gaan op vrijdag 5 augustus van start. De sluitingsceremonie is op zondag 21 augustus.

Lees meer over:
Tip de redactie