Oranje onder-19 is er maandag niet in geslaagd de halve finale van het EK te bereiken. De ploeg van bondscoach Aron Winter verloor de laatste groepswedstrijd in het Duitse Aalen met liefst 5-1 van Frankrijk.

Het Nederlandse doelpunt werd na 36 minuten gemaakt door Abdelhak Nouri. De aanvoerder benutte een strafschop en zette zo de 2-1 op het scorebord. Na rust liepen de Fransen verder uit.

Bij een gelijkspel was Oranje wel doorgegaan naar de laatste vier. Door de ruime nederlaag eindigt Nederland als derde in groep B met drie punten uit drie wedstrijden.

Engeland, dat maandag met 2-1 van Kroatië won, gaat als groepswinnaar naar de halve finales. Frankrijk is als nummer twee door.

Paal

De ploeg van Winter kwam maandag vooral op fysiek en op verdedigend vlak tekort tegen de Fransen. Al na tien minuten scoorde 'Les Bleus', nadat Hidde ter Avest van FC Twente simpel voorbij werd gespeeld door Ludovic Blas en Kylian Mbappé binnentikte.

Bijna was het snel weer gelijk. Steven Bergwijn bereikte met een vrije trap het hoofd van de opgekomen verdediger Pablo Rosario, maar diens inzet kwam op de paal.

Na een halfuur was het aan de andere kant wel weer raak en opnieuw zag de defensie van Oranje er niet goed uit. Laros Duarte wilde uitverdedigen, maar schoot tegen het hoofd van zijn ploeggenoot Kenneth Paal. De bal kwam bij Jean-Kévin Augustin, die profiteerde door vanaf de rand van de zestien de 2-0 binnen te schieten.

Van Oss

Nouri bracht vervolgens de spanning terug. De middenvelder van Ajax benutte overtuigend een strafschop na een overtreding op PSV-aanvaller Bergwijn. Halverwege had Oranje daardoor nog zicht op de halve finale, maar kort na rust was dat over.

Het was opnieuw Augustin die scoorde. In tweede instantie tikte de Franse aanvaller binnen (3-1) en ook bij de 4-1 van Mbappé had Augustien een aandeel. Ditmaal leverde de speler van Paris Saint-Germain de assist.

Een kwartier voor tijd liet Augustien PSV-doelman Yanick van Oss voor de derde keer kansloos (5-1). Nederland moest zelfs nog vrezen voor een grotere nederlaag, maar in de slotfase voorkwam Van Oss dat de uitslag nog pijnlijker werd.