Wielrennen

Spanje definitief zonder Contador naar Rio, Nibali in Italiaanse selectie

Alberto Contador zal definitief niet in actie komen op de Olympische Spelen volgende maand in Rio de Janeiro. 

De Spaanse ronderenner is niet geselecteerd door bondscoach Javier Mínguez. De keuzeheer maakte maandag bekend dat hij voor de wegwedstrijd op 6 augustus naast kopmannen Alejandro Valverde en Joaquim Rodríguez kiest voor Imanol Erviti, Ion Izaguirre en Jonathan Castroviejo. 

Castroviejo en Izaguirre zullen ook starten in de olympische tijdrit op 10 augustus. 

Contador stapte 10 juli af in de Ronde van Frankrijk, nadat hij bij valpartijen in de eerste en tweede etappe geblesseerd was geraakt aan zijn schouder, elleboog en knie. De 33-jarige renner van Tinkoff twijfelde vorige week al aan olympische deelname en zal zich nu richten op de Vuelta die op 20 augustus van start gaat.

Voor Valverde wordt het de vierde keer dat hij start op de Olympische Spelen. De specialist van lastige eendaagse wedstrijden als Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl, eindigde in 2004 als 47e, in 2008 als twaalfde en bij de laatste Spelen in Londen als achttiende.

Medekopman Rodríguez debuteert op de Spelen. De 37-jarige klimmer van Katusha maakte vorige week bekend dat hij na dit seizoen stopt. Spanje veroverde bij de Spelen van Peking in 2008 olympisch goud met Samuel Sánchez.

Italië

Ook de Italiaanse selectie is bekendgemaakt en daarin is naast voormalig Tourwinnaar Vincenzo Nibali plaats voor nóg twee renners van Astana met Fabio Aru en Diego Rosa. Het vijftal wordt gecompleteerd door Damiano Caruso en Alessandro De Marchi, die beiden voor BMC rijden.

De 31-jarige Nibali zal ook de tijdrit rijden. Het is nog niet bekend wie de andere Italiaan is die in actie zal komen bij de chronorace.

De Nederlandse ploeg werd al eerder bekendgemaakt. Bondscoach Johan Lammerts selecteerde Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Wout Poels. 

Poels en Dumoulin zullen naast de wegwedstrijd de tijdrit rijden. De 25-jarige Dumoulin is op dat onderdeel een belangrijke gegadigde voor goud.

Tip de redactie