Geld speelt geen rol bij afmelden voor Rio, zeggen golfers

De golfers die hebben afgezegd voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, zijn de kritiek die ze krijgen een beetje zat.

Carlos Nuzman, voorzitter van het Braziliaanse organisatiecomité, zei afgelopen weekeinde nog dat niet het zikavirus de echte reden is voor de vele afmeldingen, maar heit feit dat bij de Spelen geen prijzengeld te verdienen is.

''We hebben genoeg geld, echt'', aldus Jason Day, de nummer één van de wereld. ''Je gaat naar Rio om een gouden medaille te winnen.''

''Een grotere eer dan het winnen van olympisch goud is er als sporter niet. Dat willen we allemaal. Als de Olympische Spelen in Tokio waren geweest, was ik direct gegaan. Zonder twijfel. Het is alleen niet zo.''

Naast de Australiër Day ontbreken bij het golftoernooi in Rio onder anderen ook de Amerikanen Dustin Johnson (nummer twee) en Jordan Spieth (nummer drie) en de Noord-Ier Rory McIlroy (nummer vier).

De golfers zijn bang voor besmetting met het virus dat met name schadelijk kan zijn voor een ongeboren kind.

Adam Scott, de nummer acht van de wereld, gaat ook niet naar Brazilië. ''De beweringen van Nuzman zijn niet juist. Ik heb ook geen idee hoe hij daar bij komt. Ik heb een afweging gemaakt en gekeken waar de prioriteiten liggen in mijn leven'', zegt hij.

Het afzeggen van de toppers is een grote tegenvaller voor de golfsport, die voor het eerst sinds 1904 weer deel uitmaakt van het olympische programma. Naast golfers zijn er ook tennissers die de Spelen mijden vanwege het zikavirus. Ook wielrenner Tejay van Garderen mijdt de Spelen vanwege het zikavirus. Zijn vrouw is in verwachting.

Lees meer over:
Tip de redactie