AMSTERDAM - SC Heerenveen begint de tweede ronde van de UEFA Cup donderdag met de loodzware uitwedstrijd tegen het Portugese Benfica. De Friezen zijn echter vol goede moed naar Portugal vertrokken. Heerenveen heeft niets te verliezen tegen de Portugese koploper en heeft met de 3-1 zege op Ajax een perfecte generale achter de rug.

"Als we in staat zijn om uit van Ajax te winnen, waarom zouden we dan tegen Benfica niet voor een stunt kunnen zorgen?", aldus doelman Brian Vandenbussche op de website van Heerenveen. De keeper vervangt in Portugal wederom de geblesseerde Boy Waterman. Het vertrouwen is groot, zo blijkt uit de uitspraken van de sluitpost. Het geloof in een goede afloop is alleen maar groter geworden nu Benfica zijn laatste competitiewedstrijd, afgelopen zondag tegen FC Porto, met 0-1 verloor.

Verbeek

Heerenveen-coach Gertjan Verbeek is echter voorzichtiger in zijn bespiegelingen. "Je zou hooguit kunnen zeggen dat zij een slechte generale hebben gehad en wij een goede, maar dat zegt in het voetbal niet veel. We hebben wel te maken met de koploper van Portugal. De kunst is natuurlijk om niet snel op achterstand te komen. Lukt ons dat, dan krijg je een langgerekt speelveld en kunnen onze middenvelders tegen een counterploeg als Benfica hopelijk het verschil maken."

Heerenveen mist in Lissabon naast Waterman nog twee spelers. Said Bakkati is nog niet hersteld van een knieblessure en Youssouf Hersi is geschorst.

Heerenveen speelde nooit eerder tegen een Portugese ploeg, maar Benfica, tweevoudig winnaar van de Europa Cup I, nam het wel zestien maal op tegen een Nederlandse club. Benfica won vijf maal, speelde zes keer gelijk en verloor vijf keer. De meest memorabele confrontatie met een Nederlandse club is de Europa Cup I-finale van 1988 tegen PSV. Het duel eindigde in 0-0 en de Eindhovenaren wonnen de beker na strafschoppen.