Wielrennen

Cavendish denkt dat Kittel gefrustreerd is na nieuwe nederlaag

Mark Cavendish won zaterdag in Villars-les-Dombes al zijn vierde etappe van deze Tour de France. Opnieuw was hij duidelijk de snelste in de massasprint voor Alexander Kristoff en Peter Sagan.

Marcel Kittel kwam vroeg op kop in de sprint en eindigde uiteindelijk slechts als vijfde.

"Ik zag dat Kittel vroeg op kop kwam. Ik wist dat ik moest wachten om hem zo kapot te laten gaan in de tegenwind. Vervolgens kon ik om Kittel heen gaan en winnen", aldus Cavendish na afloop van zijn dertigste ritzege in de Tour.

De Duitser maakte een wegwerpgebaar toen hij over de streep kwam, omdat hij vond dat hij gehinderd werd door Cavendish. De Brit was zich van geen kwaad bewust.

"Ik heb niet gezien wat er gebeurde met Kittel, want ik zat ervoor. We kwamen even bij elkaar, maar dat kwam meer omdat Marcel niet tegen de boarding wilde fietsen. Ik denk dat hij gewoon gefrustreerd is", zei de sprinter van Dimension Data.

"We hadden geen tijd om te praten. Hij sloeg me op m'n rug, maar ik dacht eigenlijk dat het was om me te feliciteren."

Remmen

Kittel zei na afloop dat hij moest remmen voor Cavendish in de sprint. "Hij raakte me aan, dat heeft iedereen kunnen zien", zei de sprinter van Etixx-QuickStep, die deze Tour pas één ritzege achter zijn naam heeft.

"Ik zette op 220 meter van de streep mijn sprint keihard in, nadat ons treintje perfect had gewerkt. Ik zat goed gepositioneerd aan de binnenkant, zag Cavendish links van mij passeren waarna hij naar rechts uitweek en ik moest remmen om een botsing te voorkomen."

"Maar het is niet aan mij om te beslissen of hij een fout heeft gemaakt", vertelde Kittel, die bij de jury geen gehoor vond.

Lefevere

Patrick Lefevere, de teambaas van Kittels ploeg Etixx-QuickStep, legde zich een halfuurtje na de finish snel neer bij de zege van Cavendish.

"Ik heb de beelden van de sprint twee of drie keer gezien, het is oké", aldus Lefevere. "De strijd om de winst is waarschijnlijk niet beïnvloed door de manoeuvre. Marcel weet dat het hem misschien wel de tweede plaats kost, maar in de Tour gaat het toch alleen om de winst."

"Het is wel een teleurstelling dat we niet hebben kunnen winnen vandaag. We hebben tot nu toe één zege en vier tweede plaatsen, maar ik wil altijd winnen. Om wat voor reden dan ook hebben wij deze Tour nog maar één keer de perfecte lead-out kunnen vinden. En elke fout wordt afgestraft op dit niveau."

Cavendish reed de vorige drie jaar in dienst van de formatie van Lefevere, maar afgelopen winter koos de Belgische ploeg voor Kittel en stapte 'Cav' over naar Dimension Data.

"Om eerlijk te zijn had ik niet verwacht dat Cavendish hier vier ritten kon winnen", gaf Lefevere toe. "Maar een renner met zijn talent kun je niet afschrijven voordat hij gestopt is. Hij komt altijd terug. Je wint niet dertig ritten in de Tour door geluk."

Tip de redactie