Atletiek

Schippers wint 100 meter bij Diamond League Monaco

Dafne Schippers heeft vrijdag bij de Diamond League-wedstrijden in Monaco de 100 meter op haar naam geschreven.

De Europees kampioene snelde naar de winst in 10,94 seconden. Daarmee was Schippers iets langzamer dan vorige week in Amsterdam, toen ze de Europese titel veroverde in 10,90. Eerder dit seizoen werd ze in de Diamond League twee keer tweede op de 100 meter, in Doha en Birmingham.

De 24-jarige Utrechtse hoefde in het Stade Louis II van Monaco niet voluit te gaan. Schippers nam al snel na de start de leiding en liep ogenschijnlijk soepel en zonder al te veel inspanning naar de winst. Ze bleef ruim een tiende boven haar Nederlandse record van 10,81 seconden.

Met de punten die Schippers veroverde, nam ze de leiding in het klassement van de Diamond League op de kortste sprintafstand. Schippers, die ook al leidt op de 200 meter, kwam op 22 punten. Dat zijn er twee meer dan de Jamaicaanse Elaine Thompson, de snelste vrouw van dit jaar met 10,70. Thompson deed in Monaco niet mee.

Ghafoor

Haar 34-jarige landgenote Veronica Campbell-Brown, drievoudig olympisch kampioene, werd tweede in 11,12. Carina Horn uit Zuid-Afrika kwam als derde over de streep (11,14). Madiea Ghafoor mocht ook meedoen in Monaco en werd zevende en laatste in 11,60. Marie-Josée Ta Lou uit Ivoorkust werd gediskwalificeerd vanwege een valse start.

Schippers loopt in de voorbereiding op de Spelen volgende week nog een 200 meter bij de Diamond League in Londen. Ze gaat als medaillekandidate op beide sprintafstanden naar Rio de Janeiro. Schippers hoopt in de Braziliaanse stad ook op succes met de estafetteploeg, waarmee ze vorige week in Amsterdam de Europese titel pakte op de 4x100 meter.

Martina

Churandy Martina eindigde in Monaco als derde op de 200 meter. De 32-jarige sprinter klokte 20,29 seconden en moest alleen de Panamees Edward Alonso (eerste in 20,10) en de Fransman Christophe Lemaitre (20,24) voor laten gaan.

Martina bleef ver verwijderd van zijn beste tijd dit seizoen (20,11) en zijn persoonlijk record (19,85), maar was wel sneller dan afgelopen week op de EK. In Amsterdam snelde hij als eerste over de finish in 20,37, maar de geboren Antilliaan werd gediskwalificeerd omdat hij buiten zijn baan was gekomen. In het Olympisch Stadion pakte Martina wel het goud op de 100 meter.

Vrijdag kende Martina een sterke start in Monaco. Hij zag zijn tegenstanders echter voorbij komen bij het uitkomen van de bocht. Met een sterk slot knokte hij zich nog naar een podiumplaats. In het klassement van de Diamond League op de 200 meter deelt Martina nu de vierde plaats met Lemaitre. Met 36 punten gaat Alonso ongenaakbaar aan de leiding.

Martina is eveneens in voorbereiding op de Spelen, waar hij zal uitkomen op zowel de 100 als de 200 meter en op de estafette (4x100 meter).

Tip de redactie